Hund som attackerar andra hundar.


Det är viktigt att korrigera om ens hund gör aggressiva utfall även om man har den kopplad. Ett attackbeteende påverkar andra hundar och hundägare. En attackerande hund utmanar ju till konflikt eller slagsmål.

En liten hund utmanar lika mycket som en större vid utfall – vi vet ju alla att hundars storlek inte har något att göra med deras självuppfattning!

Hundar som gör utfall är inte ett socialt beteende som är okej och bör inte tillåtas av ägaren via att inte ta tag i problemet på riktigt. I värsta fall kan det utbryta ett slagsmål om inte mötande hundägare heller har kontroll på sin hund.

Och vi lever ju i en social värld där vi ska samsas, både hundar och människor.

Korrigera direkt – innan det har hänt! Och då måste man vara observant på hundens signaler, för att se när det är på gång.

När en hund gör utfall mot andra hundar har det oftast att göra med osäkerhet och brist på förtroende i ledarskapet. Det kan även betyda att hunden har varit med om en obehaglig situation som ung eller vuxen där den har blivit attackerad av en annan hund och du inte har haft kunskap eller möjlighet att skydda och varit ledare för din hund i attacken.

Då tar hunden ledarrollen eller att den helt enkelt är osäker och känner att den skyddar er båda eftersom du inte gör det när du uppvisar säkerhet och inte inger nödvändig trygghet med att du har kontroll över hundmöten.

Men det är fel. Det är du som ska vara flockledaren och sätta reglerna. Var bestämd, säg till direkt. Du ska bestämma – en hund som är osäker på vem som har ledarskapet tar över med sin instinkt. Och då får vi oönskade situationer. Och socialt gnissel i grannskapet. ”Den där jävla hunden” som alla pratar om – kanske är din. Gör något åt det. För hundens skull. Den är osäker. Och påverkar andra hundar negativt och skapar en dålig trend.

2 svar till “Hund som attackerar andra hundar.

 1. Hej!
  Jag har två rottweilerhanar, helbröder, på två år. Den ena är omplacering till oss. Vi har haft honom i ett år nu och han har problem med andra hanar. Ibland. När vi åker iväg på wp/dw träning så är det massa hundar /hanar och han gör inte ett skit. Är allmänt lugn och glad. Där kan vi göra hundmöten och allt sånt. Men så går vi på promenad hemma och han kan få flera utfall per promenad. Jag förstår inte vad skillnaden är där mot här hemma, mer än att han bor här.
  Det är väldigt jobbigt, jag är glad om jag kan hålla honom, brukar släpas på vägen efter honom när han ska fram och ha tag i den andra hunden.
  Vad ska jag göra?

  Mvh Alexandra

  Gilla

  • Victoria Qvarnström

   Från bloggredaktören:
   – Hej Alexandra! Jag tror att Seth kan hjälpa med era problem. Han vill verkligen komma i kontakt med dig Alexandra!

   MEN eftersom det blivit svårt att hålla ordning på alla Seths hjälpsökande måste vi be alla att
   maila på hans ordinarie mail, så att han lätt kan hålla ordning på hundarna, ägarna och den viktiga informationen om hundarna.
   Kopiera bara in din kommentar på din mail och skicka till sethsjoblom@gmail.com
   Rubrik på mailet ”hjälp med hund” eller liknande, skriv ditt telefonnummer så att Seth kan nå dig!

   Mvh Victoria

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s