”Cesarsjukan” – quickfixen.


Alla hundprogram som vi kan se på tv med problemlösare för hundar har blivit väldigt populära och man tittar ibland på dem, som Cesar Millan. Problemlösningen ser väldigt enkel ut då problemlösaren går in i hundens/familjens miljö och rättar till ägarens och hundens problem och kommunikation.

Men är det verkligen så enkelt som vi får det presenterat för oss? Eller är det ett bra manus som man går efter för att få bättre tittarsiffror? Och verkar det som trolleri då hundcoachen redan har fixat problemet efter vad vi upplever som en halvtimma?

Men det vi inte ser är den fortsatta träningen som familjen måste genomföra. Det är ju en fälla att inte genomföra en hundträning av felbeteenden. Det fixas inte på ett besök av en ens fantastisk hundcoach. Ägaren måste lägga manken till.

Man kan inte påstå att man sökt hjälp om man själv inte konsekvent applicerat råden varje dag, i varje situation.

Inget fixas så lätt som det ser ut på TV – som är en ihopklippning för att bli en timmes eller halvtimmes program. Visst kan man hitta nyckeln på ett par timmar som Seth själv ofta gör på kortare tid då jag analyserat problemet – som att få en obstinat hund att åka bil. Men sedan får ägaren fortsätta träna varje dag och tillfälle.

Att försöka att applicera det man sett på TV på det problemet man känner igen – hur lika det än kan verka – så är varje problem unikt och sannoliken att en hundägare lyckas så är mycket liten. Eller; just do not do it. Begär personlig hjälp för just er, även om hundprogram på TV är intressanta.

Du får själv avgöra vad du tycker, men jag vill påstå att alla hundar precis som vi människor är egna individer och problemen har att göra med hunden, människan, miljön, mm. Och det innebär att alla problem har sin egen identitet och behöver anpassas för just den/dessa individer.

Det finns vissa saker på TV som kan berika en. Eller som iaf får en att tänka i andra banor. Dock kan man om man försöker träna bort problem som oerfaren – istället förstärka ett problem – om man inte tar hjälp av personer som har större vana och har lyckats förut. Verkligheten går inte att klippa ihop i efterhand.

8 svar till “”Cesarsjukan” – quickfixen.

 1. Ping: Seth Sjöbloms roll som beteendekonsult – eller Hundmannen | Hundcoachen Seth Sjöblom

 2. Ping: Det BÄSTA skrivna av och om Seth. | Seth Sjöblom

 3. Du får nog titta på hela programmet! Cesar påtalar hela tiden att hundägaren/arna måste jobba ständigt med vad de vill förändra samtidigt som han får dem att förstå att det är hundägaren, inte hunden, som har problem. I flera program gör han återbesök och uppföljning av hur hunden och dess ägare utvecklas. Förringa inte hans arbete! Man håller inte hund i USA som hemma i Sverige och bara en sån enkel sak att han måste påtala det viktiga att motionera samt aktivera hundarna är ju talande i sig!

  Respektera det superjobb han gör och var avundsjuk på att han lyckas på så relativt kort tid! Även om vi som intelligenta varelser förstår att det är bra klippta program! I vissa avsnitt stod det i rutan hur lång tid som gått innan hunden gjorde vad som efterfrågades i de riktigt besvärliga fallen.

  Gilla

  • Hej
   Jag tycker också att Cesar är duktig, men jag menar att det är svårt att applicera en metod på TV som en hund har med tanke på att det är olika individer,miljö, mm.
   Cesar har lätt att läsa av en situation, lösa ett problem utan att han har en fil.kand i etologi, han har praktisk erfarenhet av hundar och det har jag med och därför gillar jag vad han gör.
   mvh
   /Seth

   Gilla

 4. Ping: Problemhund -mina metoder | Seth Sjöblom

 5. Ping: Min specialitet är svåra aggressiva hundar. | Seth Sjöblom

 6. Ping: Rehabilitera alla hundar? | Seth Sjöblom

 7. Ping: “Mjuka eller hårda” linjen i hundfostran? | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s