Att vakta dörren.


Idag var jag på en intressant problemlösning hund-människa som jag tror skall lösa sig med mina instruktioner, träning och familjens starka vilja att kunna ha kvar hunden.

Det är en omplaceringshund som kom in i familjen för ett halvår sedan.

Hunden gör utfall mot alla som ringer på dörrklockan och kommer in i huset, där den gör utfall mot den besökande gästen. Ett inte alls ovanligt problem.

Enligt vår överenskommelse så kom jag dit i dag och hade sagt att hunden skall få möta upp mig vid  dörren och inte vara instängd bakom en grind. När jag klev in så rusade hunden fram och gjorde ett utfall mot mig som att ”du är inte välkommen här”.
– Jag ignorerade det helt och krävde mitt utrymme och då backade hunden undan och lät mig vara.

Efter att ha analyserat situationen med att lyssna på vad hela den engagerade familjen berättade och med att ställa lite frågor – så har de nu har fått ett träningsschema av mig där hunden inte får chansen att attackera besökare.

Istället kommer familjen att jobba på positiv förstärkning av goda beteenden hos hunden. Dom kommer säkert att lyckas lösa detta med konsekvent träning med de råd som de fått av mig eftersom familjen är stabil och har en stark vilja att lösa problemet.

Det är ett beteendeproblem som jag tror att vi idag tillsammans har tagit ett stort steg framåt för att lösa . Vi skall ha kontakt regelbundet för att se vilka framsteg som dom gör i samspel.

Jag kände mig väldigt positiv efteråt. Det är en omplaceringshund som familjen verkligen engagerar sig i. Jag kände mig så glad för att mina kunskaper förhoppningsvis kan bidra till att hunden ska kunna vara kvar i sin nya starka flock och dom får ett bra liv ihop.

Alla hundar kan inte räddas, men att ge dom en chans är en stor bedrift av ägarna. Det gäller att vara ihärdig och inte ge sig.

Ett svar till “Att vakta dörren.

  1. Ping: Bryt problemhundsbeteende på rätt plats. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s