Lästips: En intervju om draghund.


När jag var verksam med draghund blev jag intervjuad i Ekoturismskolan. Ur intervjun:

Seth Sjöblom har 30 års erfarenhet av slädhundar, har deltagit i många långdistanstävlingar i fjällmiljö, och har även varit förbundskapten för Svenska Landslaget i medel– och långdistans för slädhundar.”

-Det positivaste är när man får folk att växa med upplevelsen. De flesta upptäcker efter första dygnet att de har många fler egenskaper, som kommer fram då de får rätt instruktioner, bra ledarskap och ett positivt bemötande. De växer som personer och vill göra mer!”


Hundspann en draghjälp för turismen
Länk i rubriken. Hela intervjun nedan:

”Att använda hundar som ett sätt att förflytta sig på, är ett uråldrigt sätt för människan att ta sig fram i arktiska områden. Att transportera sig själv och sin utrustning med hjälp av hundar härstammar från inuitfolk och sibiriska ursprungsfolk. När man förmedlar detta arv är det mycket viktigt för deltagarna på turen att få en relation till hundarna. Människan och hunden har ju en lång och mångsidig samarbetshistoria. Hunden har vaktat över oss, fått mat av oss och formats tillsammans med oss i något som både hunden och människan är skapta för – att leva i grupp.

Kanske är det så att i samarbetet med draghundarna, vid rasten då man klappar om dem för gott arbete eller när man selar av, väcks ursprungliga känslor av välbefinnande även hos moderna
människor.

Tjusningen med att färdas med draghundar är nog för de flesta att ha kontroll och kommunikation med hundarna. Sedan är det ju också ett suveränt sätt att ta sig fram snabbt genom snölandskapet utan buller. Det skapar en extra närhet till naturen.

Människor som kommer för att åka på hundspannsturerär ofta de som har en dröm sprungen ur olika äventyrsböcker och berättelser. Det är också många som hört bekanta berätta om charmen och kraften, som ett spann hundar kan utväxla när de arbetar sig fram genom meterdjup snö. Hur tjusningen finns där när man tar sig fram genom skogar och över fjäll, i snöstorm eller i skinande solsken och det enda som hörs är hundarnas flåsande och ljudet av tassarna i den kalla snön. De som
kommer för att åka hundspann är allt i från barnfamiljer som vill göra något speciellt tillsammans, till den extremt äventyrslystna som vill uppleva den optimala vinterexpeditionen.

Vilken typ av svenskar och utlänningar bokar en hundspannstur?
Utländska gäster är ofta välbärgade och betalar bra för sig. De är välutbildade. Men det finns också de som sparat länge för att kosta på sig en resa till Sverige och en hundspannsupplevelse. För den sistnämnda gruppen handlar det mer om att förverkliga en dröm.
Svenskar som åker hundspann är mer vanligt folk. De väljer att åka på hundspannstur mer för att de har chansen att prova på. Ofta för att de ändå är på vintersemester på ett ställe, där man erbjuder hundspannsturer.

Vilka förväntningar har de på upplevelsen?
Oftast får vi människor som kommer för att ge sig ut på en längre tur på två till fem dagar. De har främst stora krav på sig själv. Det handlar om att de ska orka, eftersom de förväntar sig att flera dagars hundspannstur är något av det mest extrema man kan vara med om. Därför ställer de
höga krav på sig själv och är förberedda på att det blir tufft. Det positivaste är när man får folk att växa med upplevelsen. De flesta upptäcker efter första dygnet att de har många fler 2 egenskaper, som kommer fram då de får rätt instruktioner, bra ledarskap och ett positivt
bemötande. De växer som personer och vill göra mer!

Vad måste jag vara bra på förutom att köra hundarna för att arrangera resor?
Att köra hundspann låter enkelt. Det är att ta emot turisterna, sela upp
hundarna och sedan köra iväg! Hur svårt kan det vara?
Nåja, själva hundspannskörningen är bara en liten del av det som jag kallar upplevelsen. Den totala upplevelsen ska bjuda på säkerhet, trygghet, spänning, naturupplevelser och en stor portion av socialt umgänge, såväl med hundarna, andra gäster som med turledarna.

Man måste vara en inspirationskälla, kunna skapa trygghet vid dåliga förhållanden och dessutom tycka om att underhålla och umgås med sina gäster.

Vad innehåller ett bra hundspannsarrangemang?
Det skall vara lagom mycket äventyr och inte en överlevnadstur. Det skall bjudas på sköna naturupplevelser, trevliga stunder med matlagning i naturen och man måste bjuda på sig själv och underhålla sina gäster. Gästerna översköljs hela tiden av nya intryck och tankar. Som god turledare är det en bonus som ger möjlighet till många trevliga samtal och berättelser.

Vilka säkerhetsaspekter är viktiga när man arbetar med hundspann?
När man arbetar med djur och människor måste man alltid ligga ett steg före i tankarna. Många hundar sammankopplade i ett spann innebär att det är stora krafter i rörelse i form av linor, släde, utrustning och gäster. Då är det viktigt att man ger tydliga instruktioner, har väl genomtänkta
rutiner och utrustning som är hel och säker. Vintern i sig kan innebära faror som är lätta att glömma bort. Kyla tillsammans med fartvind och dålig eller fel klädsel kan leda till förfrysningsskador. Kylan i sig tröttar och torkar ut kroppen och det är viktig att ha kunskap om hur man äter rätt och ser till att alla dricker tillräckligt. Man måste helt enkelt ha goda praktiska vinterkunskaper och kunna avgöra gästernas fysiska nivå, när man planerar turen.

Med rätt instruktioner, bra utrustning och framför allt goda kunskaper, blir äventyret både trevligt och säkert.

Hur hittar jag mina svenska kunder?
På internet söker oftast de svenska kunderna sitt hundspannsäventyr. Även vintersportorternas turistbyråer får många förfrågningar och de har ofta god lokal kännedom om olika arrangörer och kan rekommendera lämpliga äventyr i området.

Hur betalningskänsliga är de?
Den svenska hundspannsgästen är ganska betalningskänslig. Det beror oftast på att man kommer som familj för att åka hundspann och att man kanske redan har spenderat ett antal dagar i skidbacken med kostnader för liftkort, boende, mat och annat. Att åka hundspann är då en extra
aktivitet i samband med skidsemestern, och något som kanske inte alltid finns med i den planerade budgeten.

Text: Seth Sjöblom
Seth Sjöblom har 30 års erfarenhet av slädhundar, har deltagit i många långdistanstävlingar i fjällmiljö, och har även varit förbundskapten för Svenska Landslaget i medel– och långdistans för slädhundar.

4 svar till “Lästips: En intervju om draghund.

  1. Ping: Tjusningen med draghundsport – Seth | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Det BÄSTA skrivna av och om Seth. | Seth Sjöblom

  3. Ping: Slädhundsturism – risker och njutning och att vakna i en snögrotta. | Seth Sjöblom

  4. Ping: Självförsvar mot hundattack. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s