Varför fästingar är farliga.


Det talas mest om att man måste försöka undvika fästingar.
Men det talas mindre om varför de kan vara farliga
för både djur och människor.

Vi i villa har en utförlig beskrivning om hur den fruktade fästingen fungerar, samt om Borrelia och TBE – fästingburen hjärninflammation.

Blå Stjärnans Djursjukhus har en sida om sommarens faror där de skriver om fästingangrepp att det är viktigt att genomsöka hundens päls varje dag eftersom de farliga bakterierna finns i fästingens mag- tarmkanal och kräks upp av fästingen då den sugit blod i cirka ett dygn. Ju tidigare en fästing tas bort desto mindre blir alltså risken för smittor. Vänta inte tills fästingen vuxit till sig mer för att den är lättare att ta bort då.

Veterinären.nu som DogNews tipsar om – en nylanserad veterinärsida på nätet säger så här om sjukdomen Borrelios: ”Symtombilden är vanligen ganska ospecifik. Feber, trötthet, nedsatt aptit och svullna lymfknutor. Den på människa så klassiska röda ringen runt fästingbettet ses sällan hos hund. Ett klassiskt symtom är så kallad vandrande hälta. Hunden får en ledinflammation (artrit) som verkar flytta från ben till ben. Ena dagen är hunden halt på ett framben, nästa på ett bakben osv.”

Hundintresse.se berättar mer om hur farliga fästingarna är. Hunden kan få Borrelia med delvis kroppsförlamning, förvirring, TBE och Elefcia.

En ny fästingssmitta: Ovanliga fästingsmittan babesios upptäckt i Sverige

Mer tips om olika fästingmedel finns på lapphund.nu.

Smittskyddsinstitutet skriver så här om Borrelia och fästingområden i Sverige: Borreliainfektion, eller Lyme disease som sjukdomen ofta kallas i USA, är snarast ett sjukdomskomplex, där man kan se symtom från bl.a. hud, leder och centrala nervsystemet. Sjukdomen är framför allt beskriven från Europa och Nordamerika men förekommer sannolikt globalt. I Sverige är den främst rapporterad i landets södra och mellersta delar och längs Östersjö- och Bottenhavskusten.

Aftonbladet publicerar här en fästingkarta om områden i Sverige där det kan vara särskilt värt att vaccinera sig och sin hund.
Vårdguiden Stockholm har en fästingkarta över smittområden i sin region. Fästingvaccinet skyddar mot TBE som är ett virus som kan ge svår infektion i hjärnan och nervsystemet – men inte mot Borrelia som kan botas med antibiotika och som bör upptäckas tidigt. På människor syns en rodnad runt området där fästingen bitit. Det kan vara värt att vaccinera sig. Men inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd. Det är väldigt viktigt att detta inte tolkas som att det inte spelar någon roll huruvida man vaccinerar sig eller inte.

Tveka aldrig att dra ut en fästing även om den är liten eftersom den efter ett dygn kan överföra smittor. 

Här är en film om hur man gör. Förr sas att man skulle vrida några varv motsols innan man drog bort fästingen. Det funkade. Men idag räcker det tydligen att ta ett stadigt grepp om fästingens kropp med naglarna så nära fästingens huvud inborrat i huden som möjligt, utan att knipsa av fästingens huvud – och dra kraftigt rätt ut.

Man kan köpa speciella fästingplockare på apotek eller varför inte den här snygga fästingplockarringen vi såg på Hundens Dag i Partille. Jag pratade lite med silversmeden då som berättade att hon kom på idén när hon klappade sina djur och upptäckte en fästing.
– Att hon då fick gå och hämta en fästingplockare och då sedan behöva leta upp den lille rackaren igen. Hon tyckte det var praktiskt att alltid ha hjälpmedlet med sig och utformade en ring för sig – med ett hjärta och senare en för sin man – som en romb – ruter i spelkort.

Störst risk för att hunden ska få fästingar är förstås om den vistas i högt gräs eller bland buskar. Men man vill ju inte låta hunden ha det för tråkigt heller.

6 svar till “Varför fästingar är farliga.

  1. Ping: Seths sommarspecial – länksamling om att rädda din hund | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Seths sommarspecial – länksamling om att rädda din hund |

  3. Ping: Samlat inlägg om sommarfaror för hundar‏ |

  4. Ping: Sommarfaror; giftiga växter, getingstick & AKUTBEHANDLING av värmeslag | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: Insektsbett – tips för lindring | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  6. Ping: Hemmabehandling av getingstick, insektsbett från broms mfl. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s