Hund hittad på 32 minuter.


Aftonbladet rapporterar om en fantastisk insats på sociala-medianätverket twitter. När Deidre Anglins jack russelterrier Patch försvann efterlyste hon honom på facebook.

Han var borta drygt ett dygn innan han togs omhand av resenärer på ett pendeltåg, som han åkte med påföljande morgon efter sin rymning.

Tågbolaget Irish Rail tog hand om hunden och tog ett foto som de lade ut på sitt twitterkonto som följs av 18 000 personer. När hunden väl blivit omhändertagen hände det snabbt.

På bara en halvtimme skickades fotot med efterlysningen vidare av 500 twittrare så att efterlysningen spreds till deras följare!

32 minuter senare nådde efterlysningen matte som också twittrar.

När Deidre kände igen sin hund twittrade hon svar från sitt twitterkonto – för att sedan hämta rymlingen hos tågbolaget.

”– Vi vill tacka våra kunder på tåget och våra twitterföljare, det var en fantastisk laginsats och ett bevis för Twitters kraft, säger en talesman för Irish Rail till BBC.”

MER OM TWITTER
Tänk vad stor hjälpsamheten var hos de 500 personer som spred vidare efterlysningen. Skulle vara intressant att se en uträkning av hur många twittrare totalt som nåddes av meddelandet – och se hur det skickades vidare. Att ha följare på twitter betyder att ha en publik – det är de som läser det man skriver. En efterlysning fungerar bäst om man har stor publik – som British Rail med 18 000 följare – personer som också engagerar sig i att sprida vidare.

Man skulle kunna skicka ut efterlysningar angående djur från ett speciellt sådant konto. Hittadjur.se har exempelvis ett twitterkonto – men behöver många fler följare liksom Djurambulansen som också rapporterar om upphittade djur.

Vår sida sethsjoblom – Hundmannen finns också på twitter för nya blogginlägg, men ännu är det ingen som aktivt twittrar för oss – dvs regelbundet svarar på andras tweets och för tvåvägskonversationer. Idealet vore att kunna diskutera hundar på twitter och kanske svara på någon hundfråga – men vi har helt enkelt inte tid för närvarande.

Dialoger och relationer är egentligen det som twitter handlar om. Om man inte är en stor kändis eller ett stort företag med många aktiva kunder. Att bara skicka ut meddelanden ger inga följare – ingen publik. Och faktiskt inget kul – inget gensvar.

De olika polisdistriktens twitterkonton eller facebooksidor är annars bra kanaler för efterlysningar eftersom de har många följare. Som en efterlysning efter en nalle som gav genklang världen över. Men det är polisen som avgör vad de ska lägga upp på sina sidor.

Men jag skulle vilja uppmana alla som finns på twitter att följa djurambulansen och hitta djur – och även på facebook och deras hemsidor – så att ni kan sprida vidare efterlysningar som de skickar ut.

3 svar till “Hund hittad på 32 minuter.

  1. Ping: Fyrbent fripassagerare bytte tåg till första klass | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Uppskattad utbrytarvalp | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Hundar kollektiv-åker till maten. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s