Omplaceringshundar.


Vissa hundraser är inga förstagångshundar för det finns raser som är svårare och kräver rätt kunskap och hundvana eller åtminstone mycket engagemang.  Men dessa hundar kan bli helt missförstådda om de hamnat hos fel ägare initialt. Det gör dem inte till sämre hundar. Det är ju människorna som sätter riktmärket i relationen människa-hund.

Det är ofta ägarna som är problemet. Inte hundarna som har blivit övergivna, utan det är brist på kunskap och hundovana när oerfarna hundägare skaffar hundar av raser som kräver mer gedigen kunskap, som det inte blir bra och motsvarar blåögda förväntningar. Man skaffar ju inte en vallhund som behöver springa mycket om man vill ha hunden i sitt knä hela dagarna.

Man bör kunna cykla innan man kör moppe och det är lämpligt att lära sig köra 125-kubiks motorcykel innan man tar sig an en tung motorcykel. Det räcker inte att kunna tanka motorfordonet eller bara mata en hund för att kunna hantera. Lite mer krävs. OK? Vid omplacering är det nästan aldrig hundarna som är misslyckade eller störda i sitt beteende, från början – utan deras ägare har misslyckats. Ofta pga att ägarna inte har tillräcklig kunskap eller högfärdigt tror att de inte behöver veta något mer.

Kunskapen om vad en viss ras kräver är livsviktig. Man har ju avlat fram vissa personlighetsdrag inom alla hundraser och läser man inte på utan bara ser till ytan gör man hunden olycklig och misslyckas som ägare om man inte är beredd på arbetet som en svårare ras kräver.

Förvänta dig inte att i hundstallen för omplaceringshundar hitta små söta chihuahuor eller luddiga knähundar. Även om det kan förekomma. Det är oftast större och personlighetsstarka hundar som rotweillers, rotweillerblandningar, amstaff eller pitbullhundar eller blandraser som kräver mer hundvana – som överges. Det borde krävas hundkörkort för att göra alla parter lyckliga.

Visste ni förresten att svarta hundar har svårare att hitta ny familj? De gör sig inte så bra på foton på bilderna på omplaceringssajter pga sin färg, när folk söker efter en hund de känner (alltså tror) att de smält för direkt för.

Besök hellre ett omplaceringsstall via en välrenommerad organisation och lär känna personligheten lite mer? I mörkret i ert hem är alla hundar svarta. Men de kommer att vaka över er om ni ger dem ett gott hem, oavsett deras färg – bara ni förstår dem och ger dem det de behöver. Kolla upp att hunden är registrerad hos Jordbruksverket och veterinärbesiktad, avmaskad och med rätt vaccinationer både som valp och vuxen.

Läs på om vad som är viktigt och hur ett hundköp bör gå till – skaffa kunskap precis överallt. Det finns regler, och du bör ha de viktiga överenskommelserna på papper, läs mer på länkarna om säljarens ansvar. Och prata med hunderfarna människor som kan ge dig fler goda råd.

2 svar till “Omplaceringshundar.

  1. malin lifvenborg

    riktigt bra skrivet! Jag har själv en amstaff och skulle gärna se att ett hundkörkort introducerades!
    men har du sett att på sista bilden så har rottisen rosa nagelack.. antar att det inte är din hund;)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s