Mitt björnmöte.


En eftermiddag runt 2005 kanske, hemma i Särna i Norra Dalarna ringer telefonen och det var en person som talade om att dom hade en björn gående 100 meter nedanför sin sommarstuga. ”Vill ni komma och se den?”

Jag hoppade i träskorna, röck åt mig kameran och min dåvarande sambo Gittan hade redan startat bilen och vi var snabbt på plats. På platsen var ett antal människor som stod och tittade ner på en äng där en björn gick helt obesvärat och betade gräs i avsaknad av annan föda då bären ej hunnit komma.

Jag tog av mig träskorna för att kunna smyga tyst, tog med kameran och började smyga ner mot ängen och björnen, under protest från min sambo och de andra på plats.

Björnen var upptagen med sitt betande, men var uppmärksammad på att jag var annalkande, trots att vinden blåste mot mitt håll. Jag kröp sakta närmare sakta fram emot björnen, väl kamoflerad av gräset, men jag märkte att han visste exakt var jag var.

När jag var ca 30 meter från honom lyfte jag upp huvudet med kameran över gräset och tog en bild. Det var ingen tvekan om att han visste var jag befann mig då han ställde sig lätt på bakbenen och vädrade mot den plats där jag befann mig varje gång efter att jag tagit ett foto.

Jag kröp, eftersom om jag hade ställt mig upp hade han attackerat mig.

Jag gjorde om samma sak ett antal gånger där i skymningen, men björnen verkade inte speciellt besvärad av min närvaro och när jag kände mig klar så kröp jag sakta tillbaks från ängen och upp till åskådarna som hade åsett det hela.

Dom var lite chockade av vad jag hade gjort, men jag kände inget hot och det tror jag inte björnen heller gjorde. Även om min sambo hade stått med hjärtat i halsgropen och var lite upprörd när jag kom tillbaka.

Dagen efter så var Länsstyrelsen där och försökte att skrämma bort björnen med att skjuta med gevär i luften, men han brydde sig inte. Det hela slutade med att man avlivade den för närgångna björnen då den hade försökt att ta sig in i någon av stugorna för att hitta mat.

Kom att tänka på mitt björnmöte när jag hade sett den här filmen på Aftonbladet: Björnmöte

Ett svar till “Mitt björnmöte.

  1. Ping: Mannen som talar med björnar – och att rädda en häst | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s