Terapihundar för äldre – och unga.


Klippt ur Göteborgsposten: Hundar som levande larm. ”Frivillig vårdpersonal i Härryda kommun håller just nu på att utbilda sig till hundförare. På äldreboenden och inom hemtjänst och dagverksamhet ska hundarna bilda vårdekipage tillsammans med matte och husse på jobbet.”

Hundarna mentaltestas så att man vet att de klarar av situationer som kan uppkomma i vården. Det viktigaste är inte om ägaren är tränad främst, utan hundens personliga lämplighet. Sedan tränas hundarna för saker som att larma om någon har ramlat och att lära sig att alltid gå sist uppför en trappa för att ingen ska snubbla på den. Dessa terapihundar motiverar också äldre till att följa med ut på promenader.

Inom äldre – och demensvården har kontakten med djur visat sig vara gynnsamt. Patienternas välmående ökar av att kela med djur, samtidigt som de ofta får egna minnen av djur de haft, väckta till liv. Men även rent medicinska vinningar är bevisade: ”Blodtrycket och kolesterolvärdet sänks. Vid beröring frigörs lugn och ro hormonet oxytocin, som verkar ångestdämpande och smärtlindrande. Stresshormonet cortisol kan sjunka, vilket då kan leda till att både näringsupptag och läkningsförmåga förbättras.”

Inte bara äldre kan vinna på kontakten med terapihundar. Fadderhunden.se besöker skolor och förskolor med hundar för att med lek utbilda barnen i empati, respekt och ansvar, i samspel med hundarna. ”Man lär barnen hur de bör hälsa och agera i närheten av hundar. Viktigast av allt, vi lär barnen att respektera individen och att behandla andra som man själv vill bli behandlad. Är man snäll mot sin kompis så är kompisen snäll tillbaka.” En lärdom som kan motverka mobbing.

Exempel på assistanshundar är ledarhund, servicehund, signalhund, rehabhund, alarmerande hund – läs mer på SKK:s sida om assistanshundar.

Assistanshundar används främst vid fysiska funktionsnedsättningar men det finns även psykiatriska servicehundar och hundens roll kan vara att signalera beteenden, såsom att avbryta repetitiva eller skadliga beteenden, att påminna föraren att ta medicin, hämta föremål, visa föraren vägen från stressiga situationer, eller som en stötta om föraren blir yr.

Även vid sjukdomar som diabetes och epelepsi kan man ha en servicehund som larmar inför insulinkoma eller ett EP-anfall. Det är ganska ovanligt och bekostas privat eller via fonder eller stipendier.

Svenska Brukshundsklubben utbildar ekipagen med tjänstehundar inom försvarsmakten och hundar som används inom räddningsarbete.

Hunden – människans bästa vän.

5 svar till “Terapihundar för äldre – och unga.

  1. Ping: Hundar tröstade efter tragedin. | Seth Sjöblom

  2. Ping: Kraven på vårdhundsutbildningar blir tydliga. | Seth Sjöblom

  3. Ping: Lena lärde oss att en hund i arbete inte ska klappas. | Seth Sjöblom

  4. Ping: Mer hundglädje. | Seth Sjöblom

  5. Ping: Hundar hjälper till kontakt – vid autism. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s