Hund nekad på buss.


Min flickvän Victoria blev idag avvisad från bussen med hund. Här berättar hon själv.

På väg hem från Göteborg skulle jag, min dotter och hunden Tiger gå på buss 510 mot Jonsered vid Svingeln ca kl.13.18 och går på i mittdörrarna för att gå bakåt. Direkt ropar chauffören i högtalarna att vi får gå av.

Jag ifrågasätter varför och när chauffören tillslut berättar om sitt motiv till avvisningen – att det redan är en hund med på bussen så tror jag inte det är sant.

Vi ska hem och laga mat åt min dotter med typ1-diabetes och har tajmat vår resa för att sköta hennes sjukdom och så att vår biljettid efter stämpling inne i stan inte tar slut innan vi är hemma.

Jag ropar tillbaka att då kan ju våra biljetter gå ut och står kvar. Då stänger chauffören av motorn på bussen och säger att han inte åker innan vi går av. Ingen av passagerarna verkar irriterade på oss för att bussen står stilla, utan någon suckar om Västtrafik.

Chauffören bara sitter där och jag ropar till honom högt så han hör, att ju strikt hundägaransvar gäller och att jag är ansvarig för vad hunden gör, och att hundarna är lugna. Inget svar. Då ber jag chauffören att ringa Trafikledningen för att jag inte tror på honom. Det hela är ju ologiskt och det är en väldigt dålig kundservice att slänga av folk.

Jag ringer själv upp Västtrafik i den parkerade bussen för att få höra vad som gäller. Två hundar får resa med samma buss – men bara om de har samma ägare.

Samtidigt har chauffören ringt upp Västtrafik och eftersom jag är upptagen med samma företag i luren får min 13-åriga dotter gå fram och höra – samma besked.

Vi går av, jag är upprörd både för att min dotter inte får mat i tid, att vi inte vet om vi kommer hem på samma biljetter samt att det var en ganska förnedrande situation att bli avvisad på det sättet som en brottsling som inte betalat för sig – när hundarna mycket väl hade kunnat åka i samma buss utan incidenter.

Vad de inte informerade mig om på Västtrafik var det här: Finns det redan ett annat husdjur ombord på fordonet kan du alltid fråga föraren om du får ta med ditt husdjur också. Då är det föraren som beslutar om husdjuret får följa med, men det är alltid du som resenär som har det yttersta ansvaret för ditt husdjur.

Ja, det var ju det jag sa, det strikta hundägaransvaret gör ägaren ansvarig och jag tog ansvar och båda hundarna verkade lugna och var kopplade. Men chauffören beslutade direkt att vi inte fick åka med på våra förbetalda biljetter och  gav oss inte en chans, fast han hade kunnat låta oss åka med – utan att bryta mot Västtrafiks regler.

Jag förstår mycket väl vissa säkerhetsregler, som att inte blockera utgångarna om det sker en olycka eller som det står på Västtrafiks resevillkor: Du får inte ta med husdjur som är giftiga, farliga eller störande för andra resenärer.

Blir istället full av frågor. Vet inte om de brukar begära ägarbevis utav de som har två hundar med, eller hur personer med tre hundar får göra – betala för en kanske eftersom man får ta med två hundar fritt, men någon mängdbegränsning står inte att finna på Västtrafiks sida eller kanske får man då lämna en av sina tre hundar på hållplatsen? Som tur är får ledar- och signalhund gå ombord även om det redan finns hund på fordonet. Men om den andra hunden blir aggressiv eller lite ivrig då, tvingas de av? Och kan verkligen en spårvagnschaufför sitta och räkna hur många hundar som går på och av och åker i varje vagn också, eller är reglerna inte så viktiga då?

Det hela är ganska luddigt, utan motivering och fruktansvärt dålig kundservice  eftersom det är ägaren som har ansvaret, samt att det i reglerna står att aggressiva djur inte får åka med. Och ingen av hundarna på bussen uppvisade aggressivitet.

Den enda som var giftig eller störande var gubbjäveln bakom ratten och förtroendet för Västtrafik fick sig ännu en törn. Är vi inte välkomna kanske vi ska åka bil istället – är det meningen?

Stockholms Lokaltrafik lägger fokus på ägaransvaret och att: [djuren] hålls under uppsikt så att de inte besvärar eller skrämmer andra resenärer.

Relaterat inlägg:
VästTrafik otydliga och kanske också missbedömer risken med djur.

 

7 svar till “Hund nekad på buss.

 1. Ping: Grundutbilda yrkesgrupper om hundar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 2. Ping: Västtrafik otydliga, kanske också missbedömer risken med djur. | Seth Sjöblom

 3. Ping: Varför blir folk så provocerade av min dotters sjukdom? | Victorias ankedoter

 4. Har också blivit avkastad från bussen (Röd express mellan Stenungsund och Göteborg). Jag och en annan hundägare gick på från samma hållplats och jag lät den andra hundägaren gå på före mig av vänlighet, vilket ledde till att det då givetvis redan var en vovve på bussen när jag klev på. Chaffisen slängde av mig så jag fick vänta en halvtimme extra till nästa buss, något irriterande eftersom jag hade byte till annan buss att passa i Göteborg.
  Jag kan förstå om chaffisen blir orolig för hundbråk men han kan väl också märka om hundarna verkar röriga och vill bråka? Våra två hundar var lugna och brydde sig inte om varandra fastän att de inte kände varandra. Kan ju också vara så att chaffisen var hundrädd och då känns det kanske bättre med en mindre hund på bussen än min lite större :/

  Gilla

 5. ☆ Marit ☆

  Så sjukt! RIS till Västtrafiken och chauffören!

  Gilla

 6. Ping: Västtrafik utmärker sig igen – förbjöd hund att åka buss |

 7. Idiot till chaffis. Han var säkert ny på jobbet, paragrafryttare eller hade en usel dag.
  I Sthlm måste man betala för ”den tredje hunden” i kollaktivtrafiken men det brukas se mellan fingrarna på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s