Hur hanterar du hundmöten?


Jag har under en längre period iakttagit möten med andra hundar och dess ägare och tycker att beteendet som jag ser är väldigt intressant och inte på något sätt något nytt.

Jag vet att ni som läser bloggen är hundkunniga och tycker därför att ni skall ge er åsikt på följande ämne för att lära dem som inte förstår.

Vid ett hundmöte med min rottis Gunvald så är det ofta så att ägaren vänder och går åt andra hållet, eller att man går in på sidan i skogen, mm. Den andra hunden har redan uppfattat att det blir ett möte, så kontakten mellan bägge hundarna är redan etablerad, jag fortsätter som att inget har hänt och passerar utan någon som helst uppståndelse från Gunvald, mer än en intresserad blick och svansviftning.

Den andra hundens ägare har då släpat bort sin hund till vad personen tycker är säkerhet med tillräcklig distans från Gunvald.

Men..vad ger det för signal till deras hund ? Vissa hundar uppfattar det som att det är ett hot på grund av att ägarens sinnesstämning just då utstrålar rädsla och på det viset för över det på sin hund i stället för att själv agera och se till att ha kontroll på situationen.

Självklart blir dessa hundar otrygga i möten och kan visa allt från aggressivitet, rädsla och osäkerhet i möten med andra hundar.

Givetvis så finns det hundar som ägaren inte har kontroll på och då kliver man åt sidan, men det är just det som är problemet, fly inte från problematiken, ta hellre hjälp att möta situationen och kom till rätta med problemet.

Hunden klarar garanterat mötet bättre själv än om ägaren som undviker alla möten är med!

Vad tycker du ?

6 svar till “Hur hanterar du hundmöten?

 1. Hej!
  Jag har en Lapsk vallhunds hane på 5 år. Och vi har problem med hundmöten och ibland hanhunds aggressivitet.
  Jag har kommit till en del av vårat liv där jag inte vet vad jag ska göra vid vissa situationer som jag väldigt gärna vill känna att jag litar och är trygg med min hund. Så jag vill jätte gärna ha tips och ideer om vad jag kan försöka göra för att få bukt med detta beteende på min hund.

  Jag har god allmän lydnad på han, men när vi får t.ex. ett hundmöte gör han sig stor och gör utfall.. Jag har prövat och varit ”hård” då jag inte gillar att han bestämmer. Sen har jag även prövat att ha slakt koppel så länge de går och inte göra stor sak av hundmötet men inget funkar…

  Sen har jag även en situation till som jag skulle vilja ha råd med.
  Jag bor på landet och det finns en väg på våran backe där det är några grannar som vill passera. Då jag har mina hundar lösa på backen så får jag inte stopp på han om en person passerar förbi med sin hund, han blir döv och riktar bara in sig på hunden som han ska ta.. Hur gör jag?? Vill så gärna kunna ha han lös utan att han ska bry sig om andra hundar.

  Mvh Alexandra

  Gilla

  • Hej Alexandra.
   Dina hundmöten är svårt att ge dig råd med utan att se ditt, din hunds och den mötande hundens beteende och har du bara denna hund med vid dessa tillfällen ?
   Som jag förstår det så har du fler hundar, men att det är just den här hunden som attackerar passerande andra hundar hemma. Är dina hundar då också ute ? Vad är det fler för hundar som du har, ras, kön och ålder ?
   Vad händer när han rusar ut till en annan hund hemma då du inte får stopp på han, attackerar han den andra hunden och skadar den med stor ilska eller blir han bara hotande och cirklar runt hunden ?

   mvh
   /Seth

   Gilla

  • Hej!
   Jag har även hans mamma på tolv år, hon är lugn i alla möten och bryr sig om andra hundar.
   Oftast så har jag alltid med mig båda hundarna när jag är ute och går. Eftersom vi bor på landet och inte kommer i kontakt med så många hundmöten på hemmaplan så blir det ett problem när jag åker in till staden och tar en sväng. Men när vi tex. är på hundutställning är han jätte lugn, vet inte om det kan bero på att det blir för mycket hundar där så han inte orkar bry sig då?

   När det kommer passerande personer och hundar så är oftast han och hans mor ute på backen. Han rusar med grovt skällande och har börjat attackera hundar även om det är tikar. I början cirkulerade han runt men nu har han tagit ställning till att han ska ”ta dom”. Som tur är har jag alltid hunnit ikapp och fått tag på han, då han bara har ”dansat runt” med den andra hunden. Jag har präntat in ”stanna” och de lyder han väldigt bra i alla situationer utan denna..
   Även om det kommer bara en person utan hund ska han rusa fram och gör sig farlig, och igentligen är han världens fjant.
   Vill så gärna få bort det här problemet och vaktheten han har i sig men är inte lätt då det är svårt att träna på det.

   Mvh Alexandra

   Gilla

  • Hej Alexandra
   Utan att sett din hund i action så får jag genast tanken att din hund gör det den är framavlad för, jakt, vakt och vallning.
   Du kanske redan tittat på denna sida men den beskriver bra din hund tycker jag.
   Renvallarhunden
   Alla vallande hundar behöver mycket stimulans i form av arbete och får dom det inte så kan dom oftast hitta på egna saker att göra som inte du vill att den skall göra. Jag tycker att du skall ta kontakt med någon som håller på med vallande hundar och få råd i hur du skall sätta din hund i arbete fastän du inte har något han kan valla. Jag tror att han nu har som enda uppgift att vakta och det är ju faktiskt en av hans egenskaper som han använder då han inte får valla eller jaga.
   mvh
   /Seth

   Gilla

 2. Lättare sagt än gjort, min staffe hane på 2 år måste absolut fram och hälsa på alla hundar, och det resulterar ibland att jag får dra honom därifrån? Vad gör jag för fel?

  Gilla

  • Hej
   Du säger att din hund måste fram och hälsa på andra hundar, där har du första felet.
   Varför är det han som bestämmer, vem som skall hälsa på vem ?
   Du måste få honom att förstå att det är du som bestämmer möten i olika situationer.
   Det har inte att göra om han är snäll när han vill träffa andra hundar , den andra hunden kanske inte är snäll och då kan det bli väldigt fel och då har du ett till problem.
   Din hund kanske blir attackerad och efter det så skapar han en försvarsattityd som gör att du får en hund med ett aggressivt beteende vid hundmöten.
   I det här fallet så tycker jag att det är mer fråga om en lydnadsträning som du och din hund måste genomgå och inte ett beteende problem.
   Och en lydnadsträning där du också får lära dig en del om ledarskap så att du inte behöver slita och rycka i kopplet till slut.
   Det är du som skall bestämma och styra din hund och inte tvärtom.
   Hoppas att du kan få hjälp med detta, annars får du höra av dig.
   mvh
   /Seth

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s