Udda ätvanor hos hundar.


Har någon ätit alla kylskåpsmagneter igen?

Det är ju ingen omöjlighet – hunden på bilden kanske hade järnbrist? 😉

Hundar har ju helt andra preferenser än människor för vad som är ätbart – för att prata allvar.

Mina hundar har ibland ätit lera, kanske för att de saknat någon mineral.

Lera kan innehålla kalium, magnesium, zink och järn och mina rottisar kan ta några munnar ibland, men jag tar dem och fortsätter gå, inte särskilt panikslagen. Men man ska inte anse lera vara en hel måltid. Den kan ju dessutom innehålla avföring från andra djur och kan då ge tarmparasiter.

Hundar rullar sig ibland i avföringshögar om man inte ser upp. Det är en instinkt för att dölja deras egen doft och är praktiskt inför jakt. De kan också äta avföring och det behöver inte betyda att något är fel. Tikar äter ju ofta sina valpars avföring för att hålla rent, det handlar rent instinktivt om omvårdnad, samt om instinkten att göra rent så att inte rovdjur ska få upp spåret. Hunden kan vara uttråkad eller bara nyfiken. Medan vissa djur, som kaniner behöver äta sin avföring för att få rätt tarmflora. Förutom att det är äckligt när hunden kalasar på bajs, så är risken också att få tarmparasiter.

Hundar och katter äter också gräs. Det samlar ihop håren de får i sig när de tvättar sig när de slickar sin päls. De behöver spy upp gräs -och hårblandningen ibland, inget mer med det. Bara naturligt. Katter som äter vilt spyr ju också upp osmältbara delar av bytena som ben, hår och fjädrar med hjälp av gräsätande.

Det finns också mer anmärkningsvärda ätbeteenden, kallat pica, precis som hos människor – då ofta gällande gravida kvinnor som får smak för något vi inte ens anser är livsmedel, som murbruk osv. När en hund äter saker som inte är nödvändiga för överlevnad eller matsmältning är det på grund av stress, ångest, neuros eller undernäring. Eller av ren leklust för att testa att smaka på saker som luktar intressant – om det så är sopor, underkläder, smutsiga strumpor eller en insekt. Men även om exempelvis en hund stoppar i sig saker av nyfikenhet, ren lek så kan det vara farligt, rent dödligt pga förgiftningsrisk, de får ett hinder i tarmen av en trästicka som blir till en propp eller rent av skadar tarmen.

Det är viktigt att tänka efter på att leksakerna ens hund får tillgång till är säkra. En gammal sko som bitleksak kan ha spik i sulan eller stora plastbitar kan lossna och fastna i matsmältningskanalerna. Vilket kan vara livshotande. Stora hundar kan också lättare smula sönder en leksak och få in bitar av den som kan proppa igen tarmarna. Så var noggranna med vad era hundar får bita på, även om leksakerna sägs vara säkra. Med en kraftig hund som min rottweiller har jag bara hittat en leksak som håller, men som inte är så intressant att gnaga på. Pinnar är kul, men stora stickor kan sätta sig både i tandköttet och tarmarna och kan inte smältas.  Kontakta alltid en veterinär om hunden fortsätter att äta upp saker som kan vara farliga eller slutar att äta, spyr mycket, eller får ett dåligt allmäntillstånd.

Har ett husdjur svårt att äta och är väldigt selektiv i maten så kan det också vara läge att konsultera en veterinär. Svårigheterna kan bero på rena matsmältningsproblem, neurologiska sjukdomar eller en infektion i mun eller hals. Om du ser en viktminskning hos ditt djur måste du kontakta en veterinär för utredning. Håll också då ett öga på symptom som ledvärk, tung andning eller feber. Eller så kan det rätt och slätt handla om att matskålen inte är rendiskad och luktar illa av gammal mat. Eller att ditt djur är väldigt kräset. Men man vill helst veta att djuret inte är sjukt.

Man brukar säga att hundar kan äta ihjäl sig eftersom de inte vet när de får chans att äta igen, precis som en vild varg och därför är så glupska. Men vargar äter inte ihjäl sig. De precis äter som hundar upp sina spyor, men har de ätit för mycket så spyr de upp det igen. Man har ju sällan sett en fet varg, men å andra sidan rör de mycket på sig för att det är så de hittar sin mat under jakt.

Motionera din hund, ge rätt foder i rätt mängd till hundens ålder, ras och aktivitetsnivå och håll koll på vad den får bita på. Hitta rätt bitleksak, kanske senor som Gunvald får, eftersom han knaprar sönder allt annat och senorna bara är nyttiga för honom.

4 svar till “Udda ätvanor hos hundar.

 1. Hej! Jag har några frågor, hoppas du kan svara mig. Jag har märkt att min hund tuggar sönder leksaker och äter upp plasten! Troligen har hon fått ”fel” leksak ! Dom leksakerna är borta nu. Men idag kräktes hon och då såg jag en plats bit i spyan, jag tittade på leksaken och såg att det var mycket plast som fattades från leksaken!
  Är det farligt?
  Ska jag kontakta veterinären?
  Är det brist på något?

  Mvh Laura

  Gilla

  • 1) Det kan bli väldigt farligt om plasten skär inuti – eller lägger sig på sned och blockerar i tarmarna!

   Att hon spyr kan tyda på att hon har det jobbigt så ring direkt en veterinärmottagning för råd, eftersom det kan bli allvarligt – de vet vad du ska titta efter och göra! Ta inga chanser!

   -Berätta om hon har avföring alls efter mat – kan vara blockerad. Ta tempen på hunden kan du också göra hemma. De vet.

   2) Det är ingen näringsbrist, men hunden behöver helt enkelt gnaga och vill leka. Så bra att du tagit bort ”fel” leksaker. ”Hitta inte på” leksaker själv, heller! Försök ha lite olika för hunden att aktivera sig med. Du kan köpa leksaker som heter ”KONG” i zooaffären som du kan packa med hundkulor eller hundgodis. Det aktiverar hunden mentalt och tröttar ut dess energi. Det finns många andra aktivieringsleksaker, men testa dig fram.

   Ett gott råd är att alltid vara i närheten och observera hunden, särskilt med en ny leksak eller typ av tuggben, så inget går fel. Är din hund stor får du tänka på att den har stor kraft i käkarna också.

   Hoppas det går bra och chansa inte!
   /Seth – och glöm inte ta ett snack med veterinärmottagningen nu också!

   Gilla

 2. Ping: Vad tål hundars mage | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 3. Ping: Matvägran löst med naturens hjälp | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s