Gatuhundar från utlandet.


Svenska kennelklubben varnar, säger:

Köp inte gatuhundar från utlandet!

Nästan på slutet finns deras pressmeddelande,

Dessutom: Tvivelaktigt syfte, utnyttja djurkära och tjäna pengar.

Deras text:

Köp inte gatuhundar från utlandet!
I kväll onsdag (09-01-14) sänder SVT:s Uppdrag granskning ett program om hur sjuka gathundar från Spanien förmedlas till Sverige av hjälporganisationen Julie Rescue med hjälp av systematisk förfalskning av friskhetsintygen i de så kallade EU-hundpassen.

Flera svenskar som köpt påstått friska spanska gathundar har enligt SVT vid ankomsten kunnat konstatera att så inte var fallet.

Svenska Kennelklubben avråder från att ta hand om gathundar från andra länder. Ur smittskyddsynpunkt kan det vara ödesdigert att importera sjuka eller undermåligt vaccinerade hundar eftersom dessa kan sprida nya sjukdomar till de svenska hundarna och i värsta fall även till människa och andra djur.

Det är också en risk att man, som Uppdrag granskning visar, får en sjuk hund som kräver mycket vårdinsatser och medicinering och det var kanske inte något man räknat med från början. Dessutom kan flytten i sig och miljöombytet utlösa kraftiga stressreaktioner hos hunden.

Det är behjärtansvärt att svenska hundälskare vill ta hand om hundar som har det svårt men ur många aspekter är det bättre att försöka minska lidandet på plats genom att stödja seriösa hjälporganisationer som verkar för en lösning inom landet. Om man vill göra en konkret insats är ett alternativ att ta hand om en svensk osåld valp från en seriös uppfödare med dokumenterad bakgrund.

I dagsläget finns det inom vissa raser en hel del osålda äldre valpar som har ett stort behov av ett tryggt hem och en egen husse och matte som kan ge dem den tid och omtanke som behövs. Ett annat alternativ är att ta hand om de omplaceringshundar som finns hos djurskyddsorganisationer som till exempel Hundstallet.

2 svar till “Gatuhundar från utlandet.

 1. Jag håller med dig, nästan helt och hållet. Det finns hur många oseriösa hundförsäljare som helst utomlands men vi ska akta oss för att slå oss för bröstet och tala om vad duktiga vi är här i Sverige. För även här finns det en hel del tvivelaktia personer som ligger på ”valpfabriksränsen”. Det är bara att gå ut på Blocket och titta. Varför gör vi ingenting åt det problemet? Jag personligen kommer aldrig att bidra till att svenska blandrasvalpproducenter ska överleva.
  Tyvärr blir det väldigt fel när man drar alla utländska organisationer över en kam, det finns de som är seriösa och är noga med både vaccinationer, avmaskning, kastrering och id-märkning. Det är lika stor risk att grannens hund får med sig någon form av parasit eller sjukdom hem efter en semester i Paris som att en gatuhund har det, om den kommer från en seriös organisation. Lite naivt är det att lita på att alla hundägre är noga med sin hund bara för att vi är svenskar.
  När det gäller att det blir en stressad situation för hunden genom flygresa och miljöombyte, är det samma sak för en renrasig schäfer som för en gatuhund. Flygresan över är lika stressande för båda två, men det hörs inga protester när det gäller att importera en rashund och jag förstår inte skillnaden.
  Vill jag hjälpa en hund är det min ensak vilket land den kommer ifrån men det är även min skyldighet, mot hunden, att se till hundens bästa. Sedan kan andra stå vid vår landsgräns, hytta med fingret till den vilda räven och tala om att de inte har här att göra om de ska sprida dvärgbandmask och annat otyg.

  Gilla

 2. Håller med till fullo!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s