Valp i familjen del 2


Jag har ju tidigare skrivit om valp i familjen. Här kommer fortsättningen.

Social träning
.
När du fått hem din valp så är så klart det viktigaste att den får lära känna det nya hemmet och socialisera sig med alla familjemedlemar. Men kom ihåg att ni skall leva som vanligt och göra det ni brukar göra och inte trippa på tå för valpen, slamrar det i grytor, diskmaskinen går igång, barnen leker lite högljutt, så skall ni inte göra någon stor affär av det som valpen märker. Precis som man gör när barnen kommit hem från BB för att de inte ska bli lättstörda och skrämda av olika ljud.  Givetvis så skall ni lära barnen att respektera valpen då den behöver vila och visa hur man hanterar ett djur. Var den familj ni är, då kommer valpen att bli tryggast.

När valpen sen skall ut på promenader, så skall ni ta alla chanser till att socialisera sig med allt som finns i dess omgivning där du spelar en stor och trygg roll då valpen kanske blir rädd för något. Låt valpen i en situation den har blivit rädd undersöka det som den uppfattade som farligt. Låt den möta det okända. Lyft inte upp valpen och försök att trösta och klappa den. Då förstärker du bara otryggheten. Istället så kan du antingen bara gå vidare som inget hänt eller så kan ni tillsammans gå fram till det som den upplever otäckt och prata med normal och lugn röst – inte pjoskande och tröstande. Precis som när ett barn har trillat. För när man reagerar annorlunda än vanligt då intygar man som vuxen att det verkligen var hemskt och  trissasbarnet/valpen upp. Man säger ”upp igen” om barnet inte slagit sig allvarligt. Var en trygg ledare, precis som du kan vara en trygg förälder.

Går valpen fram och undersöker saken så kan du sen bara vända om och gå utan att göra någon affär av, inte det med en massa godis och beröm. Låt det bli till en normal sak att det finns hinder som ni hela tiden kommer att stöta på.

Ta gärna med valpen på allt ni gör, åk bil, spårvagn, buss, mm och låt den uppleva så mycket som möjligt av samhället, då får du en mentalt stabil hund.

Hund i bur hemma.
Om jag vill ha en bur hemma för att min hund skall kunna stängas in där vad säger Jordbruksverket om detta ?
Källa Jordbruksverket:

Hundar får inte förvaras i burar annat än vid särskilda tillfällen. Det gäller:

  • Vid utställning, tävling och prov och vid träning inför prov. Buren ska vara täckt på minst två sidor. Hunden ska rastas minst varannan timme.
  • I samband med jakt. Hundarna får då förvaras i burar som mest åtta timmar per dygn om de rastas var tredje timme.
  • Vid transporter. De får dock inte sitta mer än tre timmar i bur i bil som står stilla.

Jag har alltid från dag ett lärt mina valpar att dom har en bur som liggplats där den kan få ha ett ben eller leksak, just att göra buren till en trygg liggplats, men med burdörren öppen.
Mina två tidigare rottisar behövde jag bara säga ”buren” till och dom gick in och ladde sig och vilade i buren då vi hade besök från någon som te.x. var hundrädd.

Det finns många fördelar med att vänja hunden med  detta från att den är valp, som te.x att din hund blir skadad och måste ligga i bur eller att den skall transporteras av något skäl.
Nyår är ett perfekt tillfälle att ha lärt sin hund att ligga i buren om den är skotträdd då du kan sätta på musik, täcka  buren och släcka ljuset i rummet.

Det kan vara att ni får ett besök av någon i hemmet som är hundrädd och du kan kommendera din hund att gå på sin plats som är buren och det blir inget skrämmande eller konstigt för hunden att gå in och lägga sig där ett tag i trygghet med stängd burdörr.

mvh
Seth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s