Beteende och kommunikation


Varför lyder hunden inte ens de enklaste tillsägelser?

Ibland kan det svårt att sätta fingret på problematiken. Att reda ut, då kommunikationen mellan hund och människa skiljer sig avsevärt mot mellan människa-människa eller mellan hundar.  

Vi människor lär oss naturligt en verbal kommunikation från tidig ålder. Vi baserar vår kommunikation i huvudsak på talspråket. Även om man instinktivt kan reagera på en motsägelse mellan det någon säger – kontra de omedvetet utrycker med ögon och kropp.

Hundar kommunicerar främst och mest med kroppen – men använder även ljud. Hundar förstår varandras kroppsspråk direkt utan tvivel. Minsta öronrörelse eller förändring på kroppshållning och svans skickar budskap.

För att få en bra kommunikation sin med hund behöver man först förstå den. Det måste ske efter hundens förmåga. Att avläsa vad den menar – sammantaget och ge sitt gensvar direkt.

Koppla ihop Ge tydliga direktiv så kopplar hunden

UNDER BEARBETNING!!

Även om hundar kan lära sig vad ord betyder så handlar det väldigt mycket om hur man pratar. Långa förklaringar i samtalston ger inte resultat i inlärningen. Hunden urskiljer inte vad du menar.

Många som inte får ner sin hund från soffan de

inleder i princip en diskussion.

Hur är det då med våra hundar, hur är det med  den verbala inlärningen, kan du träna din hund eller kommunicera på samma sätt med din valp och få samma resultat med  din valp som ditt barn ?

Ja , ditt barn är förmodligen lika känslig för röstläge och ditt kroppsspråk som en hund fram till dess att barnet börjar att kunna tyda ord som en hund är under hela sitt liv.

Hur ofta kommunicerar en frustrerad förälder med sitt barn och säger irriterat ”Nu får du lägga av” detta överförs ganska ofta till sin hund som uppfattar tonläget och kroppsspråket som att något inte är rätt, men vad vill Husse/Matte egentligen ? Jag har nog gjort något fel, men vad ?

Till skillnad från oss människor som lär in verbala ord och meningar plus kroppsspråk och tonläge så måste man komma ihåg att vara tydlig i kommunikationen med sin hund med ett så enkelt uttryck som, NEJ!

Om vi tänker på det på lika sätt som när vi berömmer hunden då den gör rätt med ett så enkelt ord som, BRA! då kommer vi långt med kommunikationen som hunden förstår, men det gäller att vara konsekvent både med tillsägelse och beröm och behålla lugnet. Lär dig att vara en ledare, det är det som du lägger all din energi på med  ditt barn, gör det även med hunden.

mvh
/Seth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s