Attackhundar


Hittade en intressant artikel i expressen angående topplistan på våra hundraser som biter och det känns skönt att jag har en Rottweiler 🙂 Ändock så finns det förslag på att man skall ha licens på rottweiler.

Det känns för mig att hela denna diskussion har hamnat snett och att kanske politiker blir påverkade av att ta beslut utan relevant sakkunskap och vill därför igen relatera till mitt inlägg angående hundkörkort.
Ett hundkörkort för ALLA borde vara på sin plats när man ser bitlistan nedanför.

Johan Beck-Friis på Svenska veterinärförbundet berättar att studien stämmer med hans erfarenheter.
– Stora hundar skickar tydligare varnigssignaler än små hundar, de morrar och visar tänderna innan de hugger. Signalerna gör att man kan avvärja angreppet tidigare, säger han.

Jag håller med honom då de populära familjehundraserna har blivit lite för populära och aveln är mer styrd av ekonomiska intressen än av frisk och sund avel. Och stora hundar som schäfer, rottweiler, dobberman, m.fl , brukshundar avlas oftast för att uppfylla ett syfte, en tjänst hos människan och då är det oftast viktigt att aveln baseras på sundhet i sällskap och tjänst hos människan.
Och på det viset  får man kvar mer av den naturliga delen hos hunden som att tyda signaler och kroppsspråk.

Tio-i-topplistan hundar som biter:

1. Taxar
2. Chihuahua
3.Jack Russell terrier
4. Akita
5. Australian cattle dog
6. Pit bull
7. Beagle
8. Engelsk springerspaniel
9. Border collie
10. Schäfer

   

Attackhund1

Attackhund2

Populäraste hundraser

Här är de 10 populäraste hundraserna  i Sverige:

 1. Schäferhund
 2. Golden retriever
 3. Labrador retriever
 4. Dansk-svenska gårdshunden Skåning
 5. Border collie
 6. Rottweiler
 7. Tibetansk spaniel
 8. Gordon setter
 9. Engelsk setter
 10. Cavalier king charles spaniel

Här kan du läsa hela artikeln och tycka till här på bloggen.

mvh
/Seth

8 svar till “Attackhundar

 1. Ping: Jakt och kamp – faran | Seth Sjöblom

 2. Ping: Förslag på hundrestriktioner. | Seth Sjöblom

 3. jag ser att pitbull hamnar på plats 6 av dom som biter mest. eller för att vara på korrekt svenska så ser jag att blandraserna hamnar på plats 6. är det då människor eller djur som den biter då? att den skulle hamna på plats 6 för att bita människor har jag mycket mycket svårt att tro. däremot andra hundar kan jag tänka mig. och sedan åter till den korrekta svenskan. då det är mycket mycket noggrant för alla svenska myndigheter att pitbull INTE är en ras utan en blandras. hur är då mätningen baserad? hoppas inte på tidningsarticklar för där är alla hundar som biter pitbulls.
  mvh/josefin

  Gilla

  • Sarah Erichsen (Semla &Vilda)

   Hej Josefin!
   Jag undrar lite cad du menar. Jag förstår när du skriver att om det står pitbull är det oftast blandras här i Sverige. Men menar du även att pitbull som ras är en blandras? Nyfiken på svar hälsn Sarah Seths lärling.

   Gilla

  • ja i sverige så existerar inte rasen pitbull. den finns inte. så om man vill tex förbjuda kamphundar så blir det svårt att komma åt många hundar eftersom dom inte är pitbulls, utan de är registrerade som just blandrashundar. ja. myndigheterna får välja själva hur de än vill ha de så. själv så tycker jag det är vansinnigt att inte erkänna den rasen eftersom den är så vanlig här i sverige. dock kan hundarna finnas registrerade i det amerikanska registret men d kostar mycket pengar. och även om de är det så räknas de endå som blandrashundar här i sverige.

   Gilla

 4. Ping: Kamphund = muskelhundar? | Seth Sjöblom

 5. Ping: Att vara född Rottweiler. | Seth Sjöblom

 6. Stämmer mkt bra inom djursjukvården, och mina erfarenheter också. MKT oftare små hundar som biter och chihuahuor är klart överrepresenterade. Det finns en anledning till att de flesta djurkliniker har alla tänkbara små storlekar på munkorgar och upp till ca medium men bara några få stora.
  Bra att det nu även syns i en så stor tidning!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s