Syns en ledare alltid främst?


Det vanligaste scenariot beskrivet av hundvetare är att när du promenerar med hunden så skall den vara i aktiv lydnad och helst gå lite bakom dig med kommandot fot. Det är vitalt att kunna kontrollera sin hund. Men är det så viktigt att hunden går precis bredvid/bakom dig hela tiden och inte har nosen i marken? Varför krävs denna strikta lydnad? För vems skull? Din eller hundens?

Blir hunden okontrollerbart farlig om den får nosa fritt framför dig på sina promenader utan att dra i kopplet – kommer den att ta över hela er tillvaro då?

Enligt min åsikt är det onaturligt att lära ut att hunden på promenad alltid måste gå strikt fot eller  bakom dig. Hunden måste få möjligheten att naturligt söka av och upptäcka med nosen för att veta var den är någonstans och hur dess revir ser ut.

Under alla år som hundspannsledare hade jag alltid 6-16 hundar i mitt hundspann. Ett hundspann på 12 hundar är lika långt som en långtradare.

Och då kommer min fråga: Hur jag kan få dom hundar som är längst fram i ett hundspann att följa mina kommandon; gå till höger, gå till vänster, göra helt om – med alla andra ca 50-60 bakomvarande hundar som då bara följer efter.

Mina två hundar längst fram har då har lyssnat till mig i ospårad terräng med 1 meter djup snö, snöstorm och kanske 50-60 hundar bakom sig, med oerfarna turister som kör ett eget hundspann med ca 6 hundar i varje hundspann.

I många situationer så har vi mött andra hundspannsföljen med både agressiva och snälla hundar eller människor som har varit ute och promenerat sin hund i skoterspåret som vi kommer farande i full fart i och då vi bara har en bredd på en meter att samsas om. Då har jag och alla 75 hundar passerat dessa mötande utan att någon incident inträffat.

– Inga problem alls. Trots att jag stått på släden bakom mina ledarhundar. Hur kommer det sig?

Jo, det handlar om förtroende, inlärning och kommunikation och skillnaden är inte annan när du går ut med din egen hund på promenad. Men du måste först befästa dessa tre ord i din hund från valpstadiet: Förtroende, Kommunikation. Inlärning.

En ledare är en coach som får alla att jobba åt samma håll – vare sig de går före rent fysiskt eller inte. Ett hundspann med ledar-draghundarna bakom föraren blir ju inte mycket till hundspann..

Mina slädhundar visste inget om brukslydnad, som att gå fint i koppel, men om jag krävde det så gjorde dom det utan större träning. Men däremot så visste dom att då jag kommenderade ligg eller att nu slutar vi att bråka med varandra, då lyssnade dom.

Det här är något som jag brukar kalla flocklydnad vare sig det är 2 eller 75 hundar, du har befäst ditt ledarskap och du kräver lydnad/ledarskap när situationen så kräver det och hunden/hundarna förstår allvaret i situationen. Jag har alltid jobbat med ”mjuka” men mycket konsekventa regler utan att behöva ta tag i dem med våld. Inte bara med slädhundarna utan alla andra raser som jag har haft och har.

Min 3 åriga rottishane får gärna gå före mig och lukta av kvarteret för att veta vad som händer där, vilka som finns där. Det är både hans nöje och nödvändighet. Men kommer det en annan hane eller hund vi inte känner då vet han att han skall gå på sidan av mig.

Han är inte tränad att gå i en 20 meters lina före mig och följa den väg jag leder honom på, men det är helt möjligt att göra det. Det jag vill säga med detta är att hundar måste få vara hundar och lära sig vad de kan förvänta sig från de dofter som de uppfattar. Men det är fortfarande du som bestämmer när ni utsätts för en situation och du måste visa din  hund att du är säker i möten med andra hundar och situationer som uppstår.

Är du osäker i situationen så överför du det direkt till hunden, var glad för din hund, tro på den och vad du lär den, då kommer ni långt. Tryck inte ner hunden i backen och tryck ner den på rygg för att den skall visa underlägsenhet. Då har du redan brustit som ledare.

Det är då som träningen i valpstadiet kommer in. Den tidiga inlärningen av kommunikation och förtroende. En inlärning i ren brukslydnad som krävs då man bor i ett tätbebyggt samhälle där alla måste visa hänsyn och respekt för varandra. Man vill inte ha en hund som drar i kopplet. Men kom ihåg att en hund är en hund och kan hitta sådant som den finner intressant och plötsligt drar dit spåret leder. En levande varelse är ingen robot. Men hunden kan ströva och nosa ganska fritt framför dig utan att dra – om du har tränat in det.

Varför var jag ändå ledaren för mina 8-12 draghundar i mitt eget ledarspann och 60 hundar bakom mig, när jag inte var främst i ledet?

Jämför med en hund som är tränad för att vara ledarhund för en synskadad person, var är hunden placerad på promenaden, vem vägleder och vem styr till syvene och sist?


Hundar är fantastiska djur och med trygghet i både omvårdnad och regler är de våra bästa vänner. Men för det krävs kärlek och omtanke om hundens behov. Annars kommer man ingenstans.

Vad tycker du själv om dina hundpromenader? Är de trevliga och något du längtar efter, eller är eventuella hundmöten något du fasar för? Får du stå och hålla emot i kopplet och skämmas, utan att du vet vad du ska göra åt det? Din hund kan vara hur snäll och lydig som helst hemma, men förbyts kanske till ett vilddjur vid hundmöten. Men det är inte hopplöst. Hundpromenader är riktigt trevliga. Och det var väl för det positiva med att ha hund som vi skaffade hund?

Har du sådana eller andra problem med din hund så kanske jag kan ge dig råd som hjälper. Jag har hjälpt hundägare med till synes hopplösa hundar hela mitt verksamma liv med hundar. Skulle ha dokumenterat alla lyckliga hjälpta.. Men det gör jag idag via att du kan fråga mig under detta inlägget eller en annan dag i min frågespalt här , så reder vi ut det ihop.

Mvh
/Seth

8 svar till “Syns en ledare alltid främst?

  1. Ping: Sju minuters Seth om dragundsport på radio | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Seth Sjöblom på radio om slädhundsport | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Gripande blogginlägg om att bemöta sin hund | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Intervju 1999 med förbundskapten Seth Sjöblom | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: Det BÄSTA skrivna av och om Seth. | Seth Sjöblom

  6. Ping: Att leda någon vidare. | Seth Sjöblom

  7. Ping: Slädhundsturism – risker och njutning och att vakna i en snögrotta. | Seth Sjöblom

  8. Ping: “Mjuka eller hårda” linjen i hundfostran? | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s