Leka med koppel, kampa


Var i går ute med min 3 åriga rottis Gunvald och gick och han ville busa, men jag kunde inte släppa honom där vi var så han tyckte att han skulle roa sig själv.
Han började att rycka tag i kopplet, kampade med  det och hoppade runt som en kalv på grönbete runt mig. Min flickvän tog korten och jag sa till henne  ta ett kort då jag kommenderar honom att avbryta leken.

Att leka med kopplet är absolut inte okej och därför tyckte jag att det var lite roligt att visa detta felbeteende som han vet att han absolut inte får göra.
Han slutade direkt när jag stoppade honom. Jag lär honom även att då han kommer med sin tuggtrasa så kan vi gärna kampa lite, men när jag säger loss och att nu är det bra, så slutar han genast.
Kamp är en naturlig del i hundens beteende och kan och är bra för hunden, men detskall inte vara med kopplet och det skall vara kontrollerat.
Gunvald lekte ofta kamp med mina huskyvalpar och jag tror han saknar dom och all lek som dom hade tillsammans.
Dessa två husky valpar tog Gunvald hand om tillsammans med mamman från första dagen dom föddes , han sov med  dom tvättade dom och framför allt busade med  dom 🙂

11 svar till “Leka med koppel, kampa

 1. Hej igen! Tack för era svar! Såg inte det förän nu (ett halvår? senare)… Jag har aldrig tagit honom i nacken, då det snarare skulle göra honom nervös/trigga honom. Om jag inte haft något att ”hålla” honom i så har jag hållt i selen. Vi kastar och apporterar mycket med diverse olika saker, han kommer alltid springa tillbaka med föremålet men ”ruskar” det gärna på vägen. Han tycker väl bara att det är kul… Men vi jobbar mycket med energiniver. Att han själv med tiden och åldern ska lära sig att kontrollera sina impluser … Sånt kan ju ta tid, (även för människor – barn/tonåringar). Skillnanden mellan lek och stress, som ni förstår skulle jag aldrig bli arg på honom för att han är stressad och utagerar därefter på koppel eller dylikt – det är trots allt jag som är hans förare, om han hamnar i stress har jag försatt honom i en situation han inte är redo för. Eller försatt honom i stress för att han tex har mycket att utagera och jag inte har gett honom möjligheten till det tidigare. Lek är viktigt för honom, träning i all ära – men han är inte riktigt ”nöjd” förän han har fått springa av sig ordentligt, hämta leksaker och busa helt enkelt. När han inte vill leka mer, så gör han inte det. Eller om jag säger att det räcker så finner han sig i det. Ang att ”kampa med kopplet” så har det mer eller mindre upphört, det kan komma ibland när stressen slår till på en sekund, men han kommer numera snabbt ur den. Dvs jag sätter mig bredvid honom är bara lugn, och drar inte med honom i kopplet. Då brukar stressen lägga sig, och det brukar inte vara ett lönsamt sätt att utagera den på. Jag kör med skvallerträning också. Han en väldigt bra hundinstruktör som jag känner mig trygg med numera också som hjälper mig också. Om man har en hund med grova stressymptom som jag har (men vi har kommit jätte långt) så måste det få ta tid. Vi är inte där än, och har fortfarande mycket att jobba på – men det får ta tid. Vilken människa med en stresfylld uppväxt, som format en djupt i att gå upp i stress/ångest skulle känslomässgti kunda vända det på några veckor? Nu kommer jag in på andra ämnen… Å andra sidan vet jag inte om så många hundar kampar på kopplet enbart? Kanske många som gör det även har andra ”olater” – eller kommer utveckla. Då det i vårt fall iallafall har vart delvis ett stressymptom i viaa situationer, och som någon skrev här ovan. Lek när jag hämtade honom på dagiset för att han var glad – skulle aldrig på arg på honom för det. Bara försöka dämpa genom att va lugn, om jag märkte att det slog över. Han går idag inte längre på dagis, då de tränade honom i medtoder som jag är helt emot – och han utvecklade beteendeförändringar – som vi fortfarande jobbar med. Han har blivit 10 gånger lugnare hund sen han slutade på dagis – det var inget för honom. Små saker kan säta skarpa spår i en känslig hund. Som blir hård, om man tvingar den till det. Men det blir bra nu – en hund som lär mig mycket! Och det är väldigt intressant allting, inte bara hundarna utan även människors olika syn och tro om såkallad dominans och olydnad tex 🙂

  Gilla

  • Hej
   Kul att läsa det du beskriver och det känns som att ni två har kommit rätt och gör fina framsteg och precis som du säger så är dominans och olydnad ord som är lätt att ta till då man inte förstår ett avvikande beteende och då kan det bli riktigt fel.
   Fortsätt med det du gör eftersom det fungerar och det finns inte någon mall som säger vad som är rätt eller fel för hur du skall göra utan att det du gör som fungerar bra tycker jag du skall fortsätta med.
   Lycka till !!

   /Seth

   Gilla

 2. Hej! Ser att detta är ett gammalt inlägg, men jag skriver ändå i hopp om goda råd… Jag har en två årig amstaff/pitbull korsning (omplacering men numera har han ett evigt hem hos oss ). Jag har gått lite hundkurs med honom, han går på hunddagis också. När vi fick honom brukade han kampa med kopplet, något som vi mest ignorerade genom att släppa kopplet. Vi la sedan på ett komando, och varje gång vi säger ordet ”lämna” så släpper han och får godis. Vi uppmuntrar ofta till lek med andra saker, och han har sina ”kamp leksaker” … vilket vi försöker leka med och inte hetsa (noga). Han har sen inte kampat med kopplet på 6 månader, men nu för någon månad sen har han börjat med det… Han gör det när han blir överexalterad, och visst kan jag ”vänta ut honom” .. Jag drar ju aldrig tillbaka i kopplet utan släpper det, eller håller i selen istället tills han har ”kampat” klart…. Men han liksom ruskar helt galet i kopplet och har även börjat kampa i kopplet så fort man tar tag i det igen och försöker gå vidare. Igår blev jag tyvärr till och med lite arg på honom, brukar inte bli det… Men igår fick jag inte ens kontakt med honom och han var helt överexalterad så jag tog ett bestämt tag bredvid strupen och sa åt honom att lämna… Då stannade han upp och släppte kopplet, men så fort vi ska fortsätta vår promenad så fortsatte han (är inte för att ”bli arg” på hunden”) … Men visste inte vad jag skulle göra där och då… ( Ska jag fortsätta ”vänta” ut honom varje gång? Eller vad ska jag göra? Detta beteende har börjat vid när jag hämtat honom på dagis… Numera har jag med mig hans tuggleksak och ger den direkt till honom när jag hämtar honom (han blir så glad) och då bär han den stolt ut till bilen. Anledningen till att jag skriver är att jag är ute efter råd och tips hur vi ska bli av med beteendet, hur han ska förstå att han gärna får leka och jag gärna leker med honom, men inte med kopplet! Det känns inte som vi kommer någon vart…. Tacksam för svar, skriv gärna till lolloh@outlook.com Mvh Louise

  Gilla

  • Hej Louise
   Din hund gillar att kampa och någonstans har han lärt sig det. Han behöver annat att göra och få ”dränera” ut den energi som han har och det verkar inte som att han får den fysiska aktivitet som han behöver på dagiset. Att byta ut kopplet med en leksak när du hämtar honom blir samma sak, han har ett behov, ett ”föremålsintresse” som övergår i kamp. Kan ni kasta hans leksak, få honom och hämta den och få honom tillbaks, en apportering och när han kommer tillbaks till er, så räcker det med att ni säger ”loss” och han läger den framför er utan att ni tar i leksaken ?
   mvh
   /Seth

   Gilla

  • Hej Louise! Var glad för att vovven vill busa med dig när du hämtar den! Jag är inte alls säker på att det handlar om att den är understimulerad, det kan vara så enkelt att den är glad att se dig och helt enkelt vill busa med den bästa som finns! Att busa anser jag är det bästa sättet att stärka banden mellan hund och husse/matte. Sedan, att man måste kunna säga till vovven att sluta busa är ju ett måste, där måste, som jag tycker, man vara tydlig med ett nej om inte nejet går hem kan ju nästa steg vara som du gjorde ta ta i nacken å hålla still tills den lugnar ner sig. Vad som är viktigt i detta läge är att du inte är arg, utan att berömmet kan komma direkt när vovven släpper beteendet.
   Lycka till!!

   Gilla

 3. Ping: Två nya frallkompisar. | Seth Sjöblom

 4. Joakim Andersson

  Nja, det handlar nog inte så mycket om vad man kampar med, det finns massor med kampleksaker som isf skulle kunna härledas till en massa saker som man inte ska kampa med. Tex skulle man inte kampa med något som har textil i sig för då skulle vovven få för sig att de e ok att kampa med kläder, kamptrasor i skinn funkar inte heller. Det är ingen större skillnad på snöret som håller många bollar och ett koppel, när Mandel hämtar bollen tar han gärna i snöret å drar å sliter. Det är stor skillnad på att kampa (hålla fast) än att gnaga av ett koppel, det är något som vi måste lära våra valpar att låta bli, samma sak gäller att ge fanken i att tugga på skor och dyligt. Som vanligt är det lättare med en del valpar å svårare med en del.. Det viktigaste är att vara tydli och konsekvent. Med konsekvent menar jag att det är jag som bestämmer när vi ska kampa och hur länge, sedan har det ju stor betydelse vad du har för kamel i snöret. Många hundar behöver lyftas och får därför ta mer egna initiativ medan andra behöver hållas kort. Dessutom kan det gå lite i cykler att man kan låta vovven få ta lite mer initiativ vissa perioder, men jag tummar aldrig på att om jag säger ”släpp” så är det de som gäller. Jag har haft mitt ”träningskoppel” till Mandel i ca 4 år å vi har nog kampat med kopplet säkert hälften utav träningstillfällena och eftersom det är 30kg Terv med ganska bra klipp så anser jag det håller nog ganska bra. Vad jag kan tänka mig kan bli problem är om man har en vovve som tar mycket egna initiativ och som man har låtit ta initiativ till kamp med koppel. Men då handlar det om en helt annan grej, då skapas problemet som så många gånger annars av föraren. Nej, bara man ger hunden tydliga regler så ser jag kopplet som en mycket bra kamptrasa ;=)

  Gilla

 5. Se det som en vanesak… Hunden ska inte lära sig att bita alls i kopplet precis som att jag är säker på att du inte använder en gammal sko att låta hunden kampa el, leka med för vi vill inte att den ska associera lek/tugga/bita/dra i skor(el, koppel) så vi slipper komma hem till en skomakares dröm med en hall full av söndertuggade skor ”ohh titta matte/husse har lämnat jätte mycket leksaker till mig nu när han gick guuuud va snäll han är…..” el, om du binder hunden ute och smiter in för att handla lite snabbt….”nej nu har jag väntat för länge…undrar vart husse/matte gick? tror jag ska kolla men först behöver jag bita av leksnöret det gör nog inget eftersom husse/matte har ju alltid med sig ett leksnöre….”
  som du vet när det gäller dom flesta djur och främst hundar så lär dom sig genom upprepning så man bör endast leka och busa med hunden el, låta dom leka själva med saker som är avsedda för det så slipper man en massor stök och bråk med tex, slippa komma hem till söndertuggade saker, el, utomhus jag är säker på att om du kastar pinne med din hund och leker så plockar du upp en pinne som ligger på marken, inte går fram till första bästa träd och bryter av en el, låter hunden ”kampa” med grenar som fortfarande sitter på levande träd? just det problemet håller jag på med för tillfället med en liten APBT tik vi har hand om nu, hon älskar att få kampa och helst hänga helt fritt i en tuss, så kan hon hånga och kampa hur länge som helst MEN hennes ägare har låtit henne gör det med träd också(troligen för att dom inte haft med sig hennes kamptuss och träd finns ju nästan överallt) vilket nu visar sig genom att när hon har gjort ifrån sig och blir på lekhumör och det råkar finnas ett mindre träd el, loknande i närheten så kastar hon sig på dom och vill kampa. Så nu när vi är ute får vi hela tiden hålla koll på henne inte bara om det kommer andra hundar el, saker hon reagerar på utan även om vi är i närheten av träd, första veckan hon var här var vi ute och jag stannade och pratade med en bekant och plötsligt tycker jag att hon rycker lite konstigt i kopplet.Så jag vände mig om för det var ju bara häck bakom oss så tyckte inte att jag behövde titta på hunden hela hela tiden medans jag pratade men där hade jag fel för lilla fröken hade hittat en perfekt gren i rätt höjd som hon hade hoppat upp coh bitit sig fast i och kampade loss med ett glatt humör.Som tur var så kom inte husägaren ut och såg vad hon gjorde med deras stora fina häck 😉

  Så nej aldrig låta hunden busa/leka med något som normalt inte är en leksak/busgrej. som med all hundträning man måste vara konsekvent då fungerar inte ”ja men det är ju bara någon gång ibland…”

  ”…bara någon gång ibland..” = ”..jag behöver bara lyssna någon gång ibland för husse/matte har ju svårt att bestämma sig så jag får nog lov leda och bestämma själv så att iafl, någon i den här flocken tar kommandot..”

  Stay safe //Mattias,”Punish the deed! NOT the breed!”

  Gilla

 6. Joakim Andersson

  Håller med till 90% Kamp e bra på många sätt! Vad jag inte försår är varför kopplet skulle vara så farligt att busa med.. Det är ju alltid med och som alltid vad de gäller kamp så är det viktigt att det är husse eller matte som startar/slutar kampen. Det är först när vovven inte är klar över detta som det kan bli problem och då får man jobba med detta ;=)

  Gilla

  • Kopplet är ju ett verktyg som du använder när du förflyttar dig med din hund och för att styra hunden med, inte en leksak för hunden att leka med.
   En nackdel med att leka med kopplet är ju att det till slut kan gå av och du har en lös hund, kanske inte ett stort problem för dig om du har bra inkallning på din hund. Om du skall låta någon annan gå ut med din hund så kan det också skapa ett problem då den personen inte kanske kan få stopp på din hund när den börjar kampa med kopplet.
   Det är bättre att i så fall skafa en leksak, te.x. boll med snöre som du använder och låter den leka med och den kan du även använda som belöning när det behövs.
   mvh
   /Seth

   Gilla

 7. Satt precis och skrev om det här med kamp el, inte för hundar så jag postar det här, det är ganska lång text men värd att läsa och begrunda(tycker iafl, jag)

  Att kampa eller inte kampa?

  Bör man låta sin hund kampa? Personligen säger jag högt och tydligt: JA
  Att kampa och få ”slåss” finns genetiskt från grunden i alla hundar och kommer från tiden när hundarna var vilda och jagade sin mat där kampen avslutade jakten och med tur slutade med att dom fick mat.
  Och oavsett ras och avel så finns behovet av att få kampa i alla hundar en del extremt lite och hos andra kanske extremt mycket men driften finns där.
  Och idag blir det allt vanligare att hundägare får ”lära sig” att man inte ska låta hunden kampa för det driver på deras drift att slåss, utan att man hellre ska aktivera hunden med andra lekar……Speciellt stora ”muskelhundar” varnar dom ofta för att kampa med, och personligen anser jag att framför allt ”Muskelhundarna” är det i stort sett ett måste att låta dom kampa och ganska ofta för dom har vanligtvis en mycket starkare drift just att få kampa och ”slåss”.
  Men tänk på att alltid kampa med hunden under kontrollerade former.
  Och avbryt lite då och då med kommando som ”sluta/nog/loss/färdigt” vad man nu brukar använda på sin hund för att dom ska sluta med det dom gör, dels för att hunden ska få en paus och för att se till att även när hunden är uppjagad och har roligt ska lyda och kunna bryta sin fokus. Det är speciellt viktigt med raser som har mycket ”go” i sig tex, olika Terrier raser ”ettrig som en terrier”har väl dom flesta hört? Och en hund som är extremt energisk och kampvillig kan lätt fastna i leken och bara vägrar lyssna på kommandon utan fortsätter leken helt uppslukad i sig själv. Så var noga med att avbryta emellanåt, jag brukar avbryta lite då och då först med kommandot ”loss” sen måste hunden sitta (utmärkt tillfälle att träna på sitt) och lugna ner sig, man ser vanligtvis på hundens kroppspråk när den har lugnat ner sig och släppt sin uppjagade sinnesstämning även om hunden fortfarande sitter och flämtar lika mycket så kan dom flesta hundägare se om hunden flämtar för att den är andfådd el, för att den är uppjagad och är ”redo” att få börja igen. När den lugnat ner sig och inte längre är ”jaktuppjagad” så kan man fortsätta med kampleken.

  Ett bra sätt att låta hunden få kampa av sig men samtidigt spara sina egna armar och även se till att hunden inte kopplar ihop kamp/kamplek med människor är att använda sig av en variant på en”SpringPole”, man tar ett rep och i ena änden fäster man något fjädrande (olika gummispännband/”stötdämpare”till båtar som fjädrar när dom dras isär/vad ni finner lämpligt)och efter fjädern fäster ni en repstump med en stor karbinhake el, liknande, sen tar ni med er hundens favorit ”kamptuss” och repet ni har satt ihop och går ut i skogen el, på gården och letar rätt på ett träd med en kraftig gren(el, om ni är hemma på gården någon form av ställning) hänger upp repet och knyter fast (el, håller i själva det är valfritt) och fäster kamptussen med hjälp av karbinhaken. Se till att tussen hamnar på en höjd så hunden måste stå på bakbenen för att nå den och sen låter ni hund börja leka med den. Ibland kan det vara svårt från början att få hunden att förstå vad den ska göra, då kan ni börja med att hålla i tussen och busa igång hunden så den blir på lekhumör innan ni sätter fast tussen i repet. Sen är det bara att låta hunden börja dra och kampa så mycket den vill. Tack vare fjädern så får hunden mothugg och fortsätter självmant att kampa/leka.

  Nu tycker inte alla hundar om att kampa så mycket, vissa är mer än nöjd med att matte el, husse tar tag i tussen när dom kommer med den och drar en gång el, två och sen är dom nöjda men vet ni att er hund tycker om att få kämpa lite och gärna håller på ett tag så kan jag varmt rekommendera er att prova på ”SpringPole” modellen.
  Och glöm inte att avsluta leken när det är som roligast, så hunden vill ha mer och fortsätter tycka det är roligt och dom lär sig att lyssna på era kommandon lättare när dom kopplar ihop det med lek och belöning.

  Stay safe //Mattias, ”Punish the deed! NOT the breed!”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s