Lösgående hundar.


Idag såg jag en hund komma gående utanför affären, men till synes helt ensam, mitt bland allt folk. Hunden hade hundtäcke på och var antagligen ingen misskött hund.

En dam fick syn på den lösgående hunden och jag såg att hon var hundrädd och blev jätterädd, för hon gick rätt ut i gatan och en bil fick tvärnita för att inte köra på henne. 50 meter bakom gick husse, som släntrade fram till synes helt ovetandes om var hans hund var.

En annan incident var i Kålltorp där jag, Gunvald, Ronny och Ozzy (Gunvalds nyblivna tyska jaktterrier kompis) vi stod och väntade på vår tur att komma in i hundhägnet som var upptaget. Då kommer en Golden spatserande ner till oss lös och kliver rakt fram till Ozzy, som självklart vart intresserad och snabbt vart korrigerad av Ronny.

Denna Golden verkade jättesnäll och ovanför oss på grusvägen kom husse spatserande och kallade lamt på hunden och gick vidare, hunden stannade länge och gick sen efter husse. Samma sak hände om igen då han var på väg tillbaks, Golden på besök hos oss och jag tittade upp efter husse och frågade om han inte skulle ha bättre koll på sin hund, då han nonchalant svarade – jag har full koll på min hund ! Tydligen inte svarade jag och sa att han kanske skulle pröva att ha honom i koppel i fortsättningen. Jag fick inget svar och dom försvann.

Att inte ta sitt ägaransvar och ha hunden lös för att man själv inte är hundrädd och vet att hunden är snäll, det duger inte då det finns människor som faktiskt är väldigt hundrädda och det får vi som hundägare respektera.

Låt oss säga att en lös hund kommer fram till en kopplad hundilsk hund, då utbryter tumult och har man otur så blir ens snälla lösgående hund skadad.

Vem bär det ekonomiska ansvaret för skadorna då? Jo, ägaren till den hund som var kopplad men bitit! Trots att du med koppel har koll, så ska du betala veterinärskostanderna för den hund som anfallit.

Det är som att tycka man är en så bra bilförare att man inte behöver använda säkerhetsbälte. Man vet aldrig om det kommer en galning körande rätt in i ens sida från vänster.

Det är väl ganska smart som hundvän att ta hänsyn till omgivningen?

mvh
Seth

4 svar till “Lösgående hundar.

 1. Ping: Koppla din hund – för allas skull. | Seth Sjöblom

 2. Ping: Kemisk kastrering. | varahund

 3. Jag håller med Joakim, det borde minst vara delat ansvar när den lösa hunden anfaller en kopplad hund, även om det är en kopplade hunden som orsakar ev. skador.
  Har även jag en hund som inte är så förtjust i andra hundar, så han går kopplad med mig men det händer allt som oftast att det springer fram lösa hundar till oss.

  Gilla

 4. Joakim Andersson

  Jag har själv råkat ut för detta 2 ggr. Min vovve är inte fötjust i andra vovvar och behöver en liten promenad innan om han ska hälsa på andra vovvar. I vanliga fall brukar jag jaga iväg hunden ifråga men den ena gången vägra hunden lyssna (gråhund :=) och andra gången hann jag inte reagera.. Det är väldigt tråkigt när det händer.. Det borde vara delat ansvar i frågan, om jag hade min hund lös skulle jag ta fulla ansvaret om den lägger sin långa nos i blöt..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s