Analsäckar problem för hund


Det är bra att som hundägare ha lite kunskap om hundars hälsa, speciellt om hundens normala hälsostatus så man lätt märker om något är fel.
Problem med analsäckarna kan bli väldigt stort för en del hundar.
Symptomen kan vara flera, från aggressivitet, matvägran, arbetsvägran, försämrat allmäntillstånd med hängighet mm.

Om hunden åker på baken, ligger och gnager på pälsen på frambenen, slickar sig ofta där bak – då har den förmodligen problem med analsäckarna. Själv har jag alltid tömt analsäckarna på mina hundar (inget jag rekommenderar alla, då man måste ha gedigen kunskap om detta).

Om du tänker dig en urtavla så sitter analsäckarna vid analöppningen kl 18.20 och kl 18.40.och våra hundar i dag gentemot vargen äter bara lättsmällt föda i form av hundfoder, uppblött eller torrt vilket inte stimulerar rektum naturligt.

carrotEtt knep kan vara att ge din hund råa hela morötter en gång i veckan som den får tugga på, lek med hunden och moroten och låt den kämpa lite för den eller apportera den så att den blir intresserad av moroten. När hunden gnager på moroten så sväljer den ofta ner ganska stora bitar i magen och som sen skall ut genom tarmen och det gör att morotsbiten trycker på analsäcken och det blir en naturlig tömning av analsäcken. Hundar kan även tömma analsäckarna vid rädsla.
Normalt är en lättflytande apelsinjosliknande vätska. Är vätskan närmare (bajs-)brun och är grynig i sin konsistens så tyder det på inflammation och kräver veterinärvård med tömning och spolning med antibiotika. Men man skall inte behöva tömma analsäckarna för ofta, då kan det vara fel på analsäckarnas funktion, då ska en veterinär konsulteras som kan göra en bedömning om dom skall tas bort.
Testa med morötter och se vad som sker.
mvh Seth

4 svar till “Analsäckar problem för hund

 1. Ping: Akutvård av hundar – ibland långt från civilisationen. | Seth Sjöblom

 2. Hej, har problem med min hund som börjat tömma analsäckarna flera gånger i veckan inne när han slappnar av exempelvis om man kliar honom… Känns som ett veterinär besök börjar bli aktuellt då de ej verkar tömmas när de ska…

  Gilla

 3. Själv är jag uppväxt med alla möjliga raser och storlekar och dom flesta av hundarna jag växte upp med fram till dagens datum har skött sina analsäckar på naturlig väg men tänkte nämna en ras som vi regelbundet fick ta till veterinären för att få hjälp med att tömma analsäckarna.
  nu kan jag inte säga att det är ett genomgående problem för just den rasen men under min uppväxt hade vi 3st först 2st och efter dom båda gått vidare skaffade vi den tredje. och rasen jag pratar om är Basset Hound och alla 3 av våra hade problem med sina analsäckar så antingen hade just våra 3 extrem otur och fick samma problem el, så kan det vara något som är hyfsat vanligt för rasen? jag har ju inte direkt frågat andra Basset Hound ägare om dom har upplevt samma problem? sen att jag ”attackerar” alla Bassets jag ser det är ju en helt annan sak…för vem gör inte det när man ser en Basset Hound ute på promenad?;)
  men som seth skriver var uppmärksamma på era hundar om dom börjar uppvisa några av dom ”tell tales” han beskriver som ”frenetiskt tvättande i baken” och drar baken i backen/golvet mer än normalt(vissa hundar gör det till och från rent allmänt utan att för den delen ha problem med Analsäckarna) mm mm

  Stay safe //Mattias, ”punish the deed! NOT the breed!”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s