Gunvald på sjukhus.


Igår efter några ärenden när min treårige rottishane Gundvald skulle hoppa ur skuffen på bilen såg jag att han dreglade mycket och höll på som om han hade fått ett långt hår som irriterade i munnen. När han kommit ut sprang han  iväg och ställde sig sedan och hulkade och spydde gult ett par gånger. Sedan ramlade han ihop, började krampa, sparka med stela ben, öppnade gapet vitt och ögonen gick bakåt med gult lödder runt hela munnen. Precis som ett EP-anfall (Epelepsi).

Jag blev helt chockerad för Gunvald har alltid varit kärnfrisk. Han låg och krampade och var borta i ögonen någon minut eller två. Sedan när han reste sig på vingliga ben sökte han sig direkt in i buskarna för att bajsa. Han satt och darrade länge och så småningom kom det lite lös ljus avföring.

Hemma hölls han under uppsikt och han spydde några gånger till och försöte bajsa, det kom lite lös avföring. Ringde veterinären som sa att jag skulle ge honom laxerande och hittade Dulcolax hemma som kan ges till hund. Reaktionen skulle komma efter en timma, men det hände inte så mycket.

Ringde hundägaren Ronny vars hund Ozzy hade lekt med Gunvald kvällen innan för att höra att allt var OK, eftersom tanken på förgiftning slog mig och de varit på samma ställe och druckit ur samma vattenpölar. Men allt var OK med Ozzy.

Under kvällen och natten spydde Gunvald flera gånger och fick gå ut på gräsmattan utanför altanen då han var orolig. Men han hann spy inne många gånger. Däremellan hoppade han upp i sängen, sökte närhet och trygghet och lade sig nära, kurade ihop sig och sökte mer kel än han brukar. Han verkade nästan försöka undvika att spy på mattorna, men ibland var kräkningarna för kraftiga för att han skulle ha kontroll.

Försökte nå Blå Stjärnans akutbetaltelefon 29 gånger,  men det pep upptaget. Då hade Gunvald lugnat ner sig och vi var alla dödströtta, så vi lade oss att sova.

Klockan 04 blev han orolig, hoppade ner från sängen och spydde en stor röd pöl, lite grumligt så det var svårt att säga att det var blod. Funderade lite förtvivlad, eftersom vi inte fick fatt på veterinär, på om något organ i kroppen kan ge röd vätska? Men det var blod. För efter han sovit några timmar spydde han fyra gånger till, men transparent och vitbubbligt. Han hade druckit vatten under natten. Men efter två timmar kom det mer blod, helt utan grumlighet de två gångerna.

Ringde djursjukhuset Blå Stjärnan som sa att vi skulle åka in, och det var planen redan innan de sagt det. För nu började Gundvald bli svag, låg och inåtbunden. Han mådde väldigt dåligt helt enkelt.

Väl i väntrummet spydde Gunvald upp allt vätskeersättning han druckit hemma, några deciliter sockervatten med lite salt i. Man såg att det var blod utspätt i pölen  och vi fick förtur. Vägning, samtal med veterinär, temp, ingen feber, bleka slemhinnor i munnen som tydde på infektion. Sedan fick han munkorg och det sattes droppnål.

Under magröntgen fick jag och min flickvän iklädda blyförkläden och blyhalsskydd hålla Gunvald på undersökningsbritsen när han skulle ligga på sidan och på rygg. Han var så duktig och tillslut för trött för att kämpa emot den udda behandlingen och bara låg.

Veterinären tittade på röntgenbilderna och letade sedan med ultraljud i nytt undersökningsrum efter något stopp i tarmarna eller kanske en trästicka. Vi fick hålla Gunvald igen, men han bara låg. Andningen hade blivit lite häftigare, men situationen var ju lite stressande också. Det som syntes var vattenansamlingar i tarmarna vilket kan tyda på infektion. Hans spyattacker hade också varit kraftiga. Vid ett främmande föremål i tarmarna brukar kräkandet inte vara  lika kraftigt.

Fick frågan om hunden skulle fortsätta behandlas och i så fall med kontraströntgen då han skulle lämnas över natten. Så klart han skulle. Såg till att de bytte till en mindre munkorg eftersom den första varit lite för stor, för att Gunvald inte skulle kunna dra ut droppnålen. Gunvald följde sedan – snällt med skötaren för inläggning. Han var påverkad och trött, som synes på det första fotot i inlägget.

Nu ligger Gundvald på sjukhus. Visar kontraströntgen ingenting – jag hoppas att han inte spyr upp all kontrastvätska – så får de öppna honom och operera. Varför han föll ihop får utredas senare, om det händer igen. Att en hund gör så en gång behöver inte betyda epelepsi. Nu är det främst magen som är akut.

Jag är mycket tacksam just nu för hundförsäkringen eftersom det kostade 20 000:-  på djursjukhuset och blir han opererad så kostar det minst 40 000:-. Så tänk på att ha försäkring på din hund.

Det här känns hårt eftersom Gunvald är så ung och alltid varit frisk. Men nu får han all vård han kan få. Det är det bästa läget i den här svåra situationen. Håller tummarna för att kontraströntgen under kvällen ger något. Personalen har varit väldigt empatisk, vi är ju väldigt rädda.

Nu några timmar senare har jag ringt för att höra hur Gunvald mår och han är pigg! Helt underbart! Han är till och med nyfiken på alla andra hundar på sjukhuset..

Han ska fortfarande kontraströntgas och om allt verkar okej så får han komma hem i morgon efter ronden.

mvh
/Seth

6 svar till “Gunvald på sjukhus.

 1. Ping: Berit lite vilsen efter tandoperation | Hundcoachen Seth Sjöblom

 2. Ping: Utvald som mamma till Gunvald | Seth Sjöblom

 3. Ping: Min oro för Gunvald | Seth Sjöblom

 4. Ping: Att vara född Rottweiler. | Seth Sjöblom

 5. Tack Emelie.
  Hoppas allt är bra med er !
  mvh
  /Seth

  Gilla

 6. Hoppas Gunvald blir bra igen!
  Värmande tankar till er och er goding!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s