Oförsäkrad hund – katastrofvarning.


Skaffar man hund ska man veta att det inte blir ett billigt nöje. Man får vara beredd på kostnaderna som alla hundägare har. Att vara dumsnål och skippa hundförsäkringen kan verkligen kosta mer än det smakar.

Ta exempelvis otyget med okopplade hundar. Ingen big deal? Det är ett jättestort problem för det innebär stora risker för alla. Dessutom ser det alldeles för ofta ut så att de som går med hunden okopplad låter den ströva fritt femtio meter framför. Och vid ett hundmöte, om de ens kallar på sin hund så har de kanske ingen pli på hunden som blivit jätteintresserad av att möta en annan hund på egen hand. Hunden kan springa fram till en kopplad hund och dess ägare. Det finns ju heller ingen garanti för att ägaren är uppmärksam nog för att hinna kalla in en annars lydig hund, särskilt om hunden springer långt framför.

Jag brukar säga till ägare med okopplade hundar att koppla sin hund, att koppel är någonting bra eftersom  dom inte har kontroll på hunden. Svaret blir ibland att ”men min hund är snäll”. Men vad hjälper det dig om inte din hund inte gillar situationen som uppstår? Även om man har sin egen hund kopplad har man desto större orsak att försöka påverka oansvariga ägare till lösspringande hundar att använda koppel. Sen tycker jag att man skall ha respekt för människor som faktiskt är rädda för hundar och en lösspringande hund som kommer emot dem kan vara en extremt traumatisk upplevelse. Även om hunden är hur snäll eller liten som helst, så är hundrädslan den samma. Det spelar faktiskt ingen roll alls att en lösspringande hund är snäll, om det uppstår en krissituation.

För det enligt svensk lag strikta hundägarnasvaret innebär det här: Att rusar en okopplad hund fram till din kopplade hund och din hund åsamkar skada, även i självförsvar, då är det du som får betala. Försäkring är jätteviktigt.

Eller om din hund råkar nafsa ditt barn i handen och ett finger blir svårt skadat eller att din oförsäkrade hund hoppar på och biter någon? Jag har varit med om det att en grannes oförsäkrade hund bet ett grannbarn. Barnets försäkringsbolag hävdade att skadan skulle tas på hundägarens försäkring.

Men eftersom hunden var oförsäkrad så fick grannens barn ingen ersättning för sina men av hundbettet. Värt att tänka på, för snåla hundägare.

Och blir hunden sjuk eller skadad kan en veterinärräkning bli tiodubblad – utan försäkring.

Det kan bli dyrt att vara snål. Strikt hundägaransvar. Det är ditt ansvar.
För er som går med hunden lös så säger jag bara det som jag tänker med mina hundar:
”Hunden skall tro att du litar på den till 100 % men du ska själv bara lita på hunden till 75 %.” Det innebär att hunden förlitar sig till dig, men du har alltid ett extra öga för vad som händer och fullt ansvar.

mvh
/Seth

Who let the dogs out??

5 svar till “Oförsäkrad hund – katastrofvarning.

  1. Ping: Hundköp bör styras av medvetenhet | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Vems ansvar i hundrastgård? | Seth Sjöblom

  3. Ping: Koppla din hund – för allas skull. | Seth Sjöblom

  4. Ping: Gunvald på sjukhus. | varahund

  5. Ping: Skitbeteende. | varahund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s