Valp i familjen.


Nu har valpen kommit hem, fått en ny flock och familjen som  väntat på en valp har fått ett yngsta tillskott i familjen.

Familjen har skaffat en bädd, matskål och leksaker och barnen är överlyckliga för valpen som äntligen har kommit hem efter all denna väntan.

Nu behöver den nya familjemedlemmen lära sig att leva i  människofamilj och bli rumsren. Eftersom tiken har städat efter valpen från första dagen, så är valpen van vid den servicen. Valpen kan inte hålla tätt förrän vid ungefär fyra månaders ålder så det är den nya fostrarens roll att med rutiner för att ta ut valpen regelbundet, efter mat, lek, aktivitet, sömn som lägger grunden för rumsrenheten.

När det är dags att sova gör man kanske ordning en egen hundbädd. Valpen får kanske inte vara i sängen för att man hört att man kan ”skämma bort den”.

Det är viktigt att lära hunden hitta sin plats i hemmet där den känner trygghet och att ha tålamod och förståelse för valpens behov. Allt vänds upp och ner i valpens liv i sin nya miljö om den får sova utan närhet, värme och kontakt med resten av den nya flocken.  Du kan lägga valpen i sin egen ombonade bädd i närhet till dig, men att isolera den ensam exempelvis instängd i köket skapar otrygghet.

Det är nu den första tiden som är avgörande och viktig i kontakten med den nya flocken. Valpen växer till unghund och formas.

Hela familjen/flocken bör vara med i så många aktiviteter som möjligt med hunden från valpstadiet under översikt av vuxna. Hunden blir tryggare och på det sättet så skulle bitolyckorna minska drastiskt i barnfamiljer.

Rangordning är genetiskt betingat hos hunddjur och desto tydligare man är desto tryggare kan alla i flocken vara om sin plats i hierarkin och onödiga incidenter kan undvikas. Man behöver förstå hur hunddjur fungerar och inte överföra sina människokänslor på djur. Ett exempel då det kan gå fel när vi bara vill vår hund väl är vid matningen.

Varje gång hunden skall få mat så är det oftast en vuxen som matar den. När den ätit klart så får barnen röra valpen och leka med den. Men valpen kanske morrar när familjens barn närmar sig matskålen. Det betyder inte att det är en aggressiv hund, det är bara en hund som följer sin hundnatur.

Det beror på att valpen får mat först, före familjens barn, och valpen uppfattar sig naturligt som högre i rang än barnen. Man behöver inte alltid ge hunden mat sist, men det kan vara bra. Det viktigaste är att barnen är med och matar  valpen, sätter ner skålen och säger var så god. På det sättet visar ett barn att det är en flockmedlem som står hunden över i rang och det samma gäller hundens rastningar.

När man ger det som hunden behöver och vill ha mest är det bra att barnen är med och tillgodoser hundens behov eftersom barnen då ingår naturligt i ledarskapet för den växande valpen. En hund mår inte dåligt av att vara lägst i rang utan tvärtom blir den otrygg av att inte veta sin plats i flocken.

5 svar till “Valp i familjen.

  1. Ping: Valp bodde ensam i kall hundgård – i god tro? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Det kommer säkert upp massa frågor när vi väl får hem henne… Men förbereder oss så noga och bra vi kan. Blir ett härligt äventyr! Ska läsa del 2 nu! 🙂

    Gilla

  3. Ping: Valp i familjen del 2 | Seth Sjöblom

  4. Tack för de här tipsen! Vi får hem vår valp om 2 veckor och läser och studerar allt vi kan så det ska bli rätt från första början!
    Tack för en kanon bra blogg! Följer varje nytt inlägg med intresse 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s