Fostran och tillrättavisning


Vi har en stor benägenhet att förmänskliga våra hundar och det leder oftast till förvirring och osäkerhet hos hunden som på det sättet skaffar sig egna sätt att lösa problem och vi tycker att det är ett märkligt beteende som hunden visar upp.

Vid en tillrättavisning eller vid beröm så uppvisar vi ofta ett kroppsspråk samtidigt med ett röstläge som för hunden är helt obegripligt och än en gång blir hunden förvirrad.

Att ge ett beröm eller en tillrättavisning måste alltid vara tydligt i både röstläge, kroppsspråk att man menar det. Alla delar är lika viktiga eftersom hunden läser människor på detta sätt med att skanna av allt detta samtidigt.

Det är ingen skillnad mot att fostra ett barn. Skriker man hela dagarna åt ett barn så slutar de att lyssna och bry sig om vad du vill, och kanske inte heller uppfattar vad du menar. Men om du tänker på att nyansera din glädje och ilska med olika tonläge så får du genast respons och allt blir lättare för båda parter.

Om man bestraffar genom att skrika eller slå  hunden förstår inte hunden sammanhanget utan blir bara rädd. En skrämd hund kan reagera med att få ett aggressivt beteende och det är det sista man vill.

Man måste också vara allvarlig och mena det man vill eller inte vill. Ingen unge lyssnar på en halvhjärtad tillsägelse, för de vet att det ännu finns spelrum. Och det är dumt att hinna bli arg för att man själv är otydlig.

Ett ledarskap ska vara tryggt och stå fast konsekvent. Och framför allt är det viktigt att lägga ner tid på att träna sin hund ordentligt tidigt i de elementära tingen som rumsrenhet, att inte skada inventarier eller andra tillhörigheter eller att vara aggressiv och lära sig att kunna gå fint.

Det är inte hundens ansvar när den gör fel, det beror på brist på fostran och träning. Det ansvaret ligger hos ägaren. Att då skrika åt hunden för att man själv misslyckats – det är dåligt ledarskap.

Man bör söka hjälp och råd vid felbeteenden så man vet hur man ska handskas med fostran och även ge hunden en rättvis chans.

Mvh Seth Sjöblom

Ett svar till “Fostran och tillrättavisning

  1. Ping: Kommunikation – inkänning och strävan efter förståelse | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s