Flockens hackkyckling.


I varje valpkull så etableras rangordningen mycket snabbt och i princip från första dagen, vem är starkast och tar plats vid tikens spene där det finns mest mjölk och efter ett tag då fast föda skall intas så kan man genast se vem/vilka som tar för sig mer än de andra.

Veckorna går och leken går över till mer allvar och vissa valpar visar tendens till att vilja stå över de andra genom att lägga ner dom med ett morrande och en slags brottning med hela kroppen. Behåller man sedan hela kullen och tiden går efter 8 veckor så ser man väldigt snart hur rangordningen har etablerats och ofta träder en hackkyckling fram. Varför skulle det finnas en Hackkyckling i varje kull ?

Det enkla är att det alltid finns en svagaste individ i en grupp som på det viset får stå i bakgrunden då det gäller att komma först till mat och andra aktiviteter, svårare än så är det inte. Och samma sak gäller med oss människor.

Om man sen introducerar en valp/unghund utifrån till denna lilla flock så kommer den med största sannolikhet bli mest utmanad av flockens hackkyckling för då finns chansen för hackkycklingen att stiga ett steg i rang men det är inte säkert att det lyckas.

Jag har själv bevittnat detta vid otaliga tillfällen med valpkullar som jag har behållit upp i vuxen ålder och det gäller det samma om man introducerar en vuxen hund in i en flock.

Starkast vinner. Rangordningen skall bevaras eller förändras, men kom ihåg att det är du som är den som kan få samspelet mellan din hund och andra hundar att fungera  genom att lära och agera som en flockledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s